dimarts, 15 de juny del 2010

La Sèquia d'Albesa

La sèquia d’Albesa és una de les principals fonts de riquesa del poble ja que gràcies a ella es reguen 1700 hectàries de terreny i alimenta el poble d’aigua potable.

Té una longitud aproximada de 12 kilòmetres. Tot aquest recorregut està vorejat per un camí que s’anomena el “Caixer”, on el pas es prohibit excepte als regants de la comunitat, peró la gent ho te com a lloc de passeig.

La sèquia neix en un paratge anomenat la Peixera que és on se separa del riu. Una vegada va seguint el seu curs trobem que passa pel Romeral, on s’ubica la Vila Romana. També s’hi trova una petita central hidroelèctrica amb ruines, que en els seus temps produia l’electricitat al poble.

Baixant sèquia avall, i abans d’arribar al poble, trobem els ponts de la Dula i el pont de la Torrosulla, que són el nom de diferentes partides del terme. Una vegada arriba al poble el travessa soterrada des del pont de Mig Horta fins a la plaça dels Sarraïns, passant per sota de l’escola. Després passa pel pont de les mentides i continua per la part anomenada les Canals, on hi havia situat el anomenat Clot de l’Infern, i també és el lloc on ens banyem, després continua fins travessar la carretera de Menarguens sota el pont de l’Amor.

Continuant sèquia avall trobem el pont del Siscà, el de Camporells fins a tornar a creuar la carretera al pont del Pas dels Carros, a partir d’aquí comencen les partides dels regues on la sèquia casi al final del terme agafa forma de serp per poder regar més terreny. I acabant en un reguerol direcció a Torrelameu.