dimarts, 15 de juny del 2010

Sant Joan a Albesa


A Catalunya la nit del dia 23 al 24 de juny es celebra la revetlla de Sant Joan, també anomenada nit del foc o nit de les bruixes, és una de les nits més curtes de l’any.

A les cases dels pobles, com que hi ha bastant espai, es guarden totes aquelles coses velles de fusta per a cremar-les aquesta nit, portant-les a la plaça per fer la foguera, que s’encendrà amb la flama del Canigó, que la porten fent relleus des del Pirineu.


A Albesa la porta el club ciclista d’Alguaire junt amb alguns ciclistes del poble, un cop arriba es llegeix el manifest de pau i tot seguit s’encén la foguera.

Quan comença a cremar fa molta llum que ilumina tota la gent i també fa molta calor, després poc a poc es van fen brases i es pot pasar ràpid amb un bon calçat per sobre.

Aquesta nit la gent acostuma a fer sopars en grup al voltant de la foguera. Aquí a Albesa preparen entrepans de llonganissa per a tothom que vagi a recollir un ticket a l’ajuntament. També és menja coca de Sant Joan, que és com una coca de sucre amb fruita confitada per sobre, o coca de crema o sucre.

Durant tota la nit no para d’exclatar petards, focs d’artifici i traques, és una nit de molt soroll i molta llum de colors. És una nit que els serveis d’urgències, bombers, hospitals… han de treballar molt perquè es fa un mal ús dels productes pirotècnics.

Hi ha molta gent que aquesta nit es banya al mar, al riu i sèquies per curar malalties de la pell, s’endú aigua a casa seva i d’altres van a recollir herbes per a fer cures durant tot l’any.