dijous, 21 de març del 2013

El cicle a l'Agrobotiga "Cal Blasiet"

L’Agrobotiga Cal Blasiet  va ser inaugurada el 1 d’Agost de 2012. La botiga esta situada al carrer Països Catalans Nº6. Però avui vull parlar del cicle que fa la vedella, l’ordi i el blat de moro.

Tot comença amb les vedelles que es mengen l’ ordi  i el blat de moro més vell transformat en pinso, i els excrements secs (que s’anomena fem) els utilitzem de fertilitzant.

Quan arriba l’estiu recol·lectem els cereals i la meitat s’utilitza per a resembrar i l’altra meitat per a fer pinso. Quan hi ha males collites hem de comprar una mica de llavors perquè sinó no donem abast.

Llavors quan les vedelles (que s’anomenen vedelles si són femenines i tenen menys de 9 mesos) ja s’han fet grans les matem, i llavors hem de comprar més vedelles. Això es converteix en un cicle circular que no s’acaba mai.
Dos  dels trucs que utilitzem per a que el cereal creixi bé i que no s’ho mengin els animals són aquests:

Quan ens tallem els cabells els hi tirem al sembrat per a que no vinguin porcs senglars, conills etc., per ajudar a fermentar quan mengem caragols ho llancem al blat de moro (aquests dos són els que més destaquen).
 Ara estem pensant en afegir faves o cigrons en el cicle.
La gent ens ha recolzat molt en aquest  projecte.