dimecres, 27 de novembre del 2013

El petit Nicolàs


Aquest any a cinquè, a català, el primer llibre que hem llegit ha estat el petit Nicolàs. Aquest llibre parla de moltes històries d’alegria, sorpresa...

El protagonista del llibre és el Nicolàs, és un nen simpàtic, alegre i li agrada molt jugar amb els seus companys.

A continuació, en diferents paràgrafs,  us explicaré les aventures i batalletes que els hi passen a tots els amics.

Primer de tot en Joachim, un dia, no va anar a l’escola perquè va tenir un germanet, el dia següent, a l'anar a l’escola va dir que no li havia agradat tenir un germanet, perquè dormiria a la seva habitació...

El “jefe” del pare d’en Nicolàs, el senyor Moucheboume, li va enviar un joc de taula, ell  volia canviar-la per alguna joguina dels seus amics però en realitat se la va quedar i li va enviar una carta d’agraïment.

Al Nicolàs, el pare, li va donar deu francs per haver quedat quart en història. Els deu francs els portava en una mà, i amb l’altra ho feia tot. Va anar a comprar a la xocolateria però li van dir que era impossible que ell tingués deu francs. Se’n va anar plorant cap a casa i li van donar 20 ct. per comprar-se xocolata.

El pare d’en Nicolàs pensava que podia estalviar anant a comprar ell però finalment va gastar més que si hi hagués anat  la mare, perquè al final  va anar a sopar a un restaurant.

A l’arribar a l’escola l’Ullsdetita no deixava entrar a ningú, perquè s’havia congelat una canonada. Havien d’anar a fer classe al rentador i la mestra es va enfadar per fer tan xivarri.

El Nicolàs va quedar setè d’ortografia i això volia dir que els seus pares li donarien diners. Es va comprar una llanterna però hi va haver un dia que se la va deixar oberta, i al dia següent ja no anava, al final se la va canviar per un xiulet.


En Geoffroy va portar un ruleta l’escola, els nens deien que estava trucada perquè cada vegada tocava el número 24. L’Ullsdetita els hi va dir que era dolent jugar amb aquestes tonteries i finalment els hi va prendre.

La iaia va anar a veure al Nicolàs i a tots dos, al pare, i al Nicolàs els hi va portar molts problemes: tornar a l’aeroport a buscar la maleta, posar al Nicolàs malalt, que el pare fes tard al treball...

Els nens van arribar a l’escola creuant el carrer, ràpid i sense mirar. El guàrdia del carrer els hi va dir a la mestra i al director, del que havien fet i la mestra els hi va fer una classe de circulació.

El dia següent la mestra els hi va dir que portessin una cosa especial de la seva vida, el Nicolàs pensava portar un os de dinosaure però no en tenien cap i va portar una petxina.

El Nicolàs va arribar a casa i només va veure quatre plats, el Nicolàs es va estranyar i li va preguntar a la mare, la mare li va dir que ell soparia a la cuina. Va sopar, va dir hola al Sr. Moucheboume i a la Sra. Moucheboume i se’n va anar a dormir.

L’escola va voler fer una tómbola per intentar guanyar diners, per fer un camp per jugar... van repartir els talonaris i molta gent els va comprar.

Els nens de la classe volien fer una insígnia per marcar territori i es diria” La Colla dels Venjadors” l’Eudes els va dibuixar però es van enfadar i van estripar les insígnies.

L’Agnan va veure com copiava el Geoffroy i li va dir a la mestra i al director, aquests el van expulsar durant 2 dies.” La Colla dels Venjadors” es volien venjar però la mestra els va enxampar.