dimecres, 4 de desembre del 2013

Excursió al Cda de la Noguera


El dia 1 de octubre del 2013 vam anar al camp d’aprenentatge de la Noguera. Vam arribar per allí a les 9:40, vam esmorzar i vam anar a la zona on vam fer els tallers que estava a 200 metres. Al matí ens van fer una explicació de les eines i utensilis del paleolític i neolític. Després vam fer un taller de polir pedra, va de picar una pedra amb una altra pedra i s’anava “esmolant”, així es com abans els homes del paleolític i del neolític feien les llances, fletxes... Després vam fer un collar amb petxines, però les petxines no tenien forat, així que vam agafar una pedra grossa i vam començar  a rascar la punta de la petxina amb la pedra, així es va fer un forat petit i vam passar el fil, així era un collar.

A continuació vam fer un taller amb un arc i havíem de disparar a uns animals de mentida amb un arc i una fletxa i no vam caçar res, així que si fóssim al neolític o al paleolític no hauríem menjat res de res. Com deia la monitora menjaríem formigues. Després vam fer el penúltim taller que consistia a fer un bol per anar a buscar aigua al paleolític i al neolític.   Quan el vam fer se’ls  van quedar i ens el  donar. L’últim del matí va consistir en moldre blat i passar a farina, amb una pedra abocàvem blat i amb l’altra pedra hem de xafar el blat.



Després vam anar a dinar i després vam tornar cap al “lloc de treball”. Vam fer grups, els de 3r i 4t van anar a veure unes coves on hi havia pintures rupestres,  els de 5è i 6è vam anar a escoltar una cosa que ens van explicar com feien els pinzells, les pintures, com dibuixaven els cavalls, com dibuixaven les escenes del dia... Després vam fer un dibuix amb unes parets exprés per dibuixar, vam pintar amb el dit amb unes pintures que eren més o menys com les de la prehistòria.

Quan vam acabar de fer aquell taller vam fer l’últim taller del dia: consistia en tallar sílex. Vam agafar un tros de sílex, aquell sílex era de França, després ens van donar “una bosseta”  petiteta on  hi havia una bany. Després ens van fer agafar una pedra i unes ulleres de “bussejar” per a que no ens saltessin trossos de sílex a l’ull, ens van fer agafar uns guants per no fer-nos un tall o fer-nos mal. 

Després ens van donar un tros de sílex i amb la pedra que ens van donar, vam agafar i li vam donar cops al sílex amb l’altra pedra, per poder fer-ne alguns trossos i amb la banya ens vam haver de fer com a dents per fer com un “ganivet” . Després ens van donar una capseta, la vam muntar i vam posar el sílex, ens vam trobar amb l’altre grup i l’autobús ens van donar els sílex, va ser súper divertit.  
M’ho vaig passar pipa!