divendres, 24 de maig del 2013

Excursió a Cardona

El dia 16 de maig els nens i nenes de Cicle Superior de l’escola  Àlber d’Albesa vam anar a Cardona, a fer experiments amb la sal, visitar les mines d’Halita(la sal quan es troba en forma mineral),  i  també vam visitar  el Castell dels    Ducs de Cardona.

El mini-bus ens va vindre a buscar a dos quarts de nou al parc del ``culumpios´´ i vam estar viatjant fins a les deu més o menys . A l’arribar, vam esmorzar en una petita plaça, i tot seguit vam anar a fer 5 experiments amb la sal, dels quals tres em van agradar més : un per veure les característiques de l’Halita, la duresa, el gust, el color, el tacte, etc. També vam agafar aigua salada i aigua normal , ho vam ajuntar i l’aigua salada es va quedar a baix per el pes de més que li donava la sal. Un altre dels experiments va ser com separar  aigua salada i bruta, per aconseguir aigua neta ( va ser el que més em va agradar).Aquest és el procés:

primer hem d’agafar un embut ,l’hem  d’encaixar en un vas, després agafem un paper de filtre i el col·loquem en el embut de manera  que hi càpiga perfectament; després hi afegim l’aigua i la brutícia es queda al filtre, però la sal encara està a l’aigua, per a que desaparegui la sal hem de posar el vas a l’aire lliure amb un recipient de vidre al damunt on es pugui quedar el aigua, quan l’aigua ja s’ha evaporat trèiem el recipient, el refredem i ens quedarà aigua neta.

Després de fer els experiments vam fer un ràpid pica-pica i ens va vindre  a buscar un 4X4 amb un remolc que tenia seients, per a baixar a la mina. Allò va ser molt divertit, ja que hi havia una gran baixada per arribar a la mina.

Per entrar a la mina ens vam haver de posar uns cascs , hi havia sal per tot arreu (òbviament): per les parets, per el sostre i per tots el llocs imaginables;  apart d’això també hi havia estalactites i estalagmites de sal per tot arreu .

Dins de  la mina ens van ensenyar com feien els forats i ens van dir que van arribar a cavar a 1807m. sota terra per a aconseguir sal potàssica( per a fer explosius i fertilitzants) .

Al 1990 la mina de sal potàssica de Cardona es va tancar perquè treballar en aquelles profunditats era molt perillós.

Al sortir de la mina vam tornar al  remolc del 4X4 per  pujar altra vegada cap a dalt, però aquesta vegada ens va deixar a una zona de pícnic per a dinar.

Quan vàrem  acabar de dinar van vindre uns nens d’a prop de Barcelona( es notava per l’accent) amb els quals ens vam barallar; ells eren com 50 nens i nosaltres 21 però encara així nosaltres vam acabar guanyant el que seria la ``batalla verbal´´.

Després d’aquesta baralla vam anar al Castell de Cardona, ara transformat en un hotel. Ens van ensenyar la cel·la, ens van explicar la història dels Ducs de Cardona, també ens van explicar que la mina de sal era el seu tresor i altres coses. Més tard vam jugar a un joc de rol: L’Àlex es va disfressar de catòlic , el Sergi de Duc de Cardona, l’Anna de pagesa, el Marc d’ arquitecte llombard i jo de l’alcalde d’Albesa. Allí hi vam representar com possiblement el duc devia aconseguir els diners per a pagar l’increïble església que hi ha allí al costat del castell.

A les 17:30 més o menys ens va vindre a buscar  el mini-bus i de camí a Albesa un altre cop.

En aquella excursió ens ho vam passar molt bé.