dilluns, 24 de gener del 2011

Sant Antoni

El dia 22 de gener, el meu pare i jo vam anar a col·laborar amb els preparatius de la festa del dia de Sant Antoni a Lleida.

Es va fer un esmorzar popular, al principi no hi havia molta gent però més tard ja va començar a venir-ne amb les seves carrosses i animals, quasi a punt per la desfilada. La gent anava disfressada, les carrosses guarnides i els cavalls nets i raspallats.

Darrera o davant de les carrosses hi havia un petit text. En una de les carrosses hi posava: “Per Sant Antoni, Bob Esponja ens ha vingut a visitar i a tots els nens els ensenya la fruita que han de menjar.”

Quan totes les carrosses estaven a punt per desfilar i els amos estaven acabant de preparar-les, la guàrdia urbana va tallar el tràfic i van donar pas a les carrosses per fer el recorregut dels Tres tombs.

La festa dels tres tombs es celebra en quasi tots els pobles de Catalunya i normalment té lloc al dia 17 de gener per la festa de Sant Antoni Abad, patró del animals de pota rodona i dels animals domèstics.

Hi ha una llegenda que diu així, el governador de Barcelona el va fer avisar perquè la seva filla estava malalta. La seva filla es va curar. Però estant Sant Antoni assegut a la porta de casa seva s’hi van atansar uns garrins ferits, Sant Antoni els va curar.

També n’hi ha una altra que diu que un ric cavaller volia matar al seu ase perquè estava malalt, l’ase es va presentar davant de Sant Antoni i el va curar, per això li diuen “Sant Antoni dels ases” o “Sant Antoni dels porquets.” Es per això que a les imatges surt Sant Antoni amb un porquet al seu costat.

Per aquestes llegendes, sempre s’ha considerat el Sant com el protector dels animals. Per això la gent surt al carrer perquè el Sant beneeixi els seus animals: cavalls, gossos, gats, ocells, ases...

1 comentari:

teresa ha dit...

Aquesta festa també es celebrava al nostre poble,però s'ha perdut.Es
important valorar les nostres tradicions,i amb aquest reportatge
ho has fet molt bé!