dijous, 20 de juny del 2013

Animal de companyia

Jo, a casa meva, tinc un animal de companyia. És una petita granoteta que es diu Gordi. És aquàtica i mai no s’està quieta. Costa de veure però te els ulls molt petits i sortits de la cara, de color verd blau i el puntet negre. Ella és de color marró fort. Té les seves pròpies joguines que  li agraden molt, un submarinista (que quan tenia un any, ella s’hi posava davall) i les seves petxines (que sempre s’hi posa dins). 

La seva peixera és a la cuina i cada vegada que s’obra o es tanca la porta ella comença a fer soroll perquè te gana o vol jugar. Menja el mateix que els peixos, (“menjar de peixos”) però en comptes de menjar dos boletes ( perquè els peixos en mengen dos) de menjar ni donem cinc o sis. 

És el millor animal del món no el canviaria per res!

Excursió a Montsant

Els dies 8 i 9 de juny, vam anar a una casa de colònies del Montsant; aquesta casa era molt divertida perquè hi havia tele i com poder connectar la “WII” el Ferran.

Quan vam arribar les mares es van posar a fer  el dinar, van fer paella, estava molt bona. Per sopar  vam menjar macarrons que també estaven molt bons. A la nit abans d’anar a dormir vam fer-li unes proves al meu pare: li van fer encertar de qui era cada peça de roba, li van fer posar la camiseta del Madrid i cantar l’himne del real Madrid, li van fer ballar el “Limbo Rock” i li van fer tocar el cul de les dones, nenes, homes i nens i havia d’encertar de qui era.

Després de les proves ens van fer anar a dormir per poder jugar al “just dance 4”, al llit vam xerrar un munt, i fins i tot vam anar a l’habitació dels nois a xerrar, a l’habitació dels nens hi havia el meu cosí que dormia, jo tenia por que es despertés, perquè posaven música, ballaven, cantaven, ...

L’endemà al matí, quan em vaig aixecar, el meu pare estava despert però era a caminar. Em vaig trobar al Tomàs al llit de la meva mare; i jo em vaig posar al llit amb la Tània, la germaneta del Marc Fulla. Per esmorzar vam menjar llet amb “colacao”, mmm... Després d’esmorzar vaig anar a caminar amb el meu pare.

Aquesta casa de colònies és molt divertida, us la recomano.

Perill que t’atropellin

Benvolgut senyor director del diari Segre,

Sóc una nena que viu Albesa,  i estic indignada perquè a la vora d’on visc jo hi ha  un carrer molt estret  que dona a la carretera on hi ha molt trànsit, i tens molt perill de que t’atropellin doncs la vorera no té ni un pam d’amplada.

Quan era petita ,la meva mare no passava per la carretera , havia de donar la volta per anar a la guarderia, que està  una mica lluny d’on visc jo. Una altra vegada quan ja era bastant grandeta, una moto es va posar damunt de la vorera i per sort no em va atropellar.


 Jo penso que s’hauria de fer el carrer més gran, i així no hi hauria  tants problemes  i podria passar tothom. També em vull queixar del trànsit  ,perquè fa ja uns mesos em vaig espantar doncs per poc atropellen a una dona que volia anar a comprar.

Quan  vols passar per allí , has de vigilar moltíssim perquè per els cotxes van molt ràpids, encara que és l’entrada del poble i la velocitat està limitada a 50 km per hora. Espero que algun dia posin un semàfor i un pas de zebra, perquè així hi podrem passar tranquil·lament  i no hi haurà tan perill, encara que el millor seria desviar el trànsit per les afores.
Atentament: Laura Vilella Grau

Albesa-Lleida , 20 de juny del 2013

Plàstica


Aquest any a plàstica m’ho he passat molt bé ja que ham fet dos coses molt interessants, el primer que explicaré serà el treball de costura.  L’Anna ens va donar un retall de roba, el vam sobrefilar i ens el vam emportar a casa  per rentar-lo, perquè sinó el cotó  s’encongeix, vam fer la nostra lletra i la vam repassar, vam començar a cosir els botons fins que ho vam  tenir tot com pintat de botons; vam fer una petita decoració, tothom com va voler, amb flors, estrelles, etc. Jo vaig posar la data naixement i la vaig resseguir amb fils de color.  


El segon treball va ser la medusa feta de fang, els de ètica vam començar el dijous i gairebé la vam acabar, vam fer una bola de fang, i fent petits pessics ens van sortir els cabells, vam fer el serrell tirat cap endarrere i les celles, vam fer els ulls fent dos petits bonys que sobresurten de la cara, el nas el vam fer traient un trosset de fang del darrere i fent-li la forma de nas, després el vam enganxar  i  per acabar  vam fer la boca. Per acabar vam fer la marca dels cabells amb punxons i la vam ficar al forn, els que vam acabar aviat vam fer figuretes de fang lliurement.

En aquestes dos activitats ens ho hem passat molt bé i hem après a ser pacients i a treballar els diferents elements amb les nostres mans i per això vull agrair a la senyoreta Anna per ensenyar-nos a fer tot això.



Plàstica!

A plàstica vam cosir el nostre nom. Ara us explico com ho hem fet.


Primer necessitem fils de colors, una agulla, un didal, una tela blanca i botons. Agafeu un tros de tela, de cotó, que no es trenca, es sobrefila, perquè no es desfili només per els dos cantons, que estan més desfilats. Després calquem el nostre nom o, la inicial de la nostre nom, el cosim dues vegades, resseguint-lo, quan ja està cosit, triem botons i els anem posant a dins i els anem cosint. 

Desprès el pots decorar per el voltant com tu vulguis i o cuses pel costat del dibuix amb diferents colors, fent la cadeneta o normal, com per exemple una fulla, un globus, una estrella i finalment el pots penjar a la teva habitació o en algun lloc.


Desprès hem fet fang i com hem fet el projecte del Romeral, hem reproduït la Medusa. Ara us explicaré com fer la medusa d’Albesa.

Primer necessitem fang, draps, una taula de fusta petita, un punxó, un estri per tallar el fang, aigua per treballar mes amb el fang i alguns estris més. Tallem un tros de fang i amassem fins que quedi una massa ben treballada, després fem una redona i l’aplanem, pessiguem fort perquè surtin els cabells amb forma de serp i fem un a mena de turbant a la front de la medusa; fem les celles pessigant i després fem els ulls donant-li volum, cap en fora, després fem el nas, i la boca , només el llavi superior fent una onada, amb un punxó li fem la rodona de l’ull i els cabells els podem fer amb la decoració que volguéssim a baix de la cara agafem dos tires de fang fem un xurro el creuem i el decorem com els cabells, després l’hem de  deixar assecar i quan està sec, el posem al forn, per a coure-la.

Espero que us hagi agradat!

Les dos activitats de plàstica

Uns dies, nosaltres els de cinquè, a plàstica vam fer dos activitats molt xules. La primera activitat era cosir en cotó una lletra del nostre nom. Vam començar rentant el cotó i quan ja estava sec, havíem de sobrefilar els costats.
Ja cosits els costats vam haver de  dibuixar la lletra i cosir botons al damunt. Va quedar molt bé amb tots aquells  colors. Desprès d’admirar allò, la senyoreta estava practicant dibuixos per a ensenyar-nos els . Així va fer ens va ensenyar a sobrefilar flors i un globus. Tot això va molar molt espero tornar-ho  a fer un altre dia.


L’altra activitat va ser fer un cap de medusa amb fang. Primer ens va donar un tros de fang tou i el vam  treballar fins que es va quedar amb una textura com de plastilina. Desprès s’havia de doblegar per la meitat i intentar-lo aplanar fent una rodona.

 Ja aplanat, havíem d’ agafar on serien els cabells  i estirar el fang per a que quedi allargat com les serps. Tot això amb unes gotes d’aigua. Ja fet tot això havíem de  fer els detalls amb pinxos i amb unes coses de fusta. Quan ja havíem acabat això la vam  portar al forn per a que la tutora posés a coure.




Em van agradar molt aquestes dos activitats, sobretot l’ activitat de fang. Em sentia tant bé quan veia que em sortia !!! Espero tornar a repetir algun dia a casa.     

Plàstica: aang i cosir

El divendres 31 de maig els nens i nenes de Cicle Superior vàrem fer una medusa(monstre mitològic romà) de fang.

Ens varen donar un tros de fang de més o menys 1/2 kg i el que vam fer es el següent:

Primer fem un bola i l’aixafem( que tingui almenys 2 dits de gruix ) i després agafem fang ; de la cara aixafada o d’un munt i fem els cabells de la medusa; que es poden fent enganxant el fang o utilitzant el que ja hi ha a la cara( els cabells s’han d’assemblar el màxim possible a serps).

Seguidament arrosseguem una mica de fang de la cara per a fer els ulls que han de quedar com un petit muntet que sobresurti.

En tercer lloc hem de fer les celles damunt dels ulls pessigant poc a poc el fang intentant que no quedin les muntanyetes amb punxa.

A continuació haurem de fer el serrell del cabell de la medusa, que es fa pessigant el fang i poc a poc anar-lo elevant per damunt dels ulls i les celles ( bàsicament com les celles).

El nas, es segurament la part més difícil. S’ha d'agafar un tros de fang petit i se l’hi ha de posar la forma més semblant a un nas ( òbviament) i s’empega amb aigua entre els ulls i la boca.

La boca es fa exactament igual que el serrell i les celles però més avall i més curt

Ara utilitzant fang que hi ha a la cara o agafant-n’hi d’un altre lloc fem com si els cabells de la medusa s’enredessin sota de la barbeta

Ara farem dos forats de la mida més o menys d’un dit petit :

Un entre el serrell i les celles i l’altre sota de la boca .

Ara només falten en els retocs finals per exemple: remarcar els cabells, dibuixar els ulls com són realment , fer els forats del nas i repassar el contorn de la cara amb un punxo deixant fora els cabells i després tapar la ralla amb fang , això farà que la cara tingui volum.

Finalment només queda coure-ho al forn.


Durant  unes setmanes els nens i nenes de 5è vàrem  a les classes de plàstica ens vam dedicar cosir un quadre; i ho vam fer de la següent manera:

Vam agafar un tros de roba de cotó  i el  primer que vam fer va ser sobrefilar-lo.

Seguidament   vam calcar la primera lletra del nostre nom (amb volum)  al centre del tros de roba.

Tercerament vàrem  omplir l’interior de la lletra amb botons de diferents mides, colors i nombres de forats.

Finalment vam decorar una mica el tros de seda amb estrelletes, amb cors, amb globus, amb les dates del nostre naixement etc.

Van haver persones a les que els hi  va quedar realment molt bé.

Aquesta és una activitat per la qual es necessita molta traça, paciència i concentració com podeu veure a la foto.

Activitats de plastica


Descripción: \\Alber1\cs\5\alber fot\2013-06-19 09.42.40.jpgA plàstica, els de 5é vam cosir. La senyoreta ens va donar un retall de roba de cotó i ens va dir que la rentéssimperquè no s’encongís. Estava desfilat així que vam haver de  sobrefilar. Després d’haver-ho sobrefilat vam dibuixar la nostra inicial al mig de la tela. Desprès vam  cosir-ho i ho vam omplir de botons. La senyoreta ens va ensenyar a fer dos diferents maneres de flors i a tothom li va agradar molt. Qui volia podia escriure alguna cosa cosint o algun dibuix. A tothom li va agradar molt cosir.






A plàstica, els de 5é i els de 6é vam fer una figura amb fang. Vam fer la medusa, una antiga figura dels romans, que es va trobar a la vil·la romana del Romeral d’Albesa. Primer vam fer la cara i tot seguit vam pessigar trossos de fang que eren els cabells. Les celles les vam fer pessigant una mica cap a munt i els ulls ficant-li la forma amb els dits. Tot seguit vam fer el nas a part i el vam enganxar, i vam far els llavis. Al final vam acabar de fer uns retocs amb un punxo i vam repassar els ulls. M’agrada molt fer figures amb fang!
Descripción: \\Alber1\cs\5\alber fot\2013-06-19 10.27.55.jpg

Les millors activitats de plástica


Aquest curs, a plàstica, m’ho he passat molt bé perquè he fet moltes coses noves: hem fet molts dibuixos, un arbre de nadal fet amb pinyes, un potet amb serpentines, una manualitat per posar una vela… però una de les coses que m ‘han agradat més ha estat un quadre amb roba i fil i agulla; voleu saber com es fa?
Has d’agafar un tros de roba que et deixin, i has de fer un quadrat amb un bolígraf, o també es pot fer estirant un fil i ho talles per allí. Quan ho tens tallat l’has de rentar perquè s’encongeixi i quan la poses a la rentadora es quedi petita i els botons no hi caiguin. Quan ho has tallat i rentat, has de sobrefilar les vores perquè no surtin fils. Després has de fer la inicial del teu nom amb un paper, tot seguit has de pintar la vora de la teva inicial amb llapis i després la repasses per l’altre cantó, a la roba. Has de repassar-la amb el fil perquè no es noti que es llapis. Quan ho has acabat de repassar poses els botons dins la lletra. Ara us donaré uns consells perquè us surti més bonic: no poseu els botons massa junts perquè queda malament, quan ho decoreu pel voltant feu amb punt de cadeneta que queda més bé.Aquest és un treball de plàstica molt i molt bonic.
 Aquest text que estic fent ara mateix es per que sapigueu com es fa una  medusa de fang com la que van trobar a la vil·la romana del Romeral :
Què és necessari:Fang,Estris per fer fang,Una mica d’aigua,Un taulell o un tros de fusta,Draps de cotó.
Com fer la forma de medusa:
Quan ja tens el tros de fang, l’has d’arrodonir.
Després li has de fer la forma dels cabells.Els cabells han de ser dobles perquè si no al coure-ho es pot trencar.
Quan ja tens fets els cabells li has de fer els dos cabells que li surten de la barbeta que estan enrotllats.
 Per fer el nas has d’agafar l’estri que és per treure fang d’un tros de fang. L’has d’agafar del davall.
Quan ja tens el tros de fang fas la forma de nas i l’apegues amb aigua.
Has de fer la forma de la diadema que porta, les celles i els ulls.
Quan ja tens el nas, amb un escuradents o l’estri que és per fer la forma, fas la cara, les ratlles dels cabells...

Aquest treball de plàstica és molt bonic de fer, perquè es una cosa inoblidable.

Les millors activitats de plàstica

Aquest curs, a plàstica, m’ho he passat molt bé perquè he fet moltes coses noves: hem fet molts dibuixos, un arbre de nadal fet amb pinyes, un potet amb serpentines, una manualitat per posar una vela… però una de les coses que m ‘han agradat més ha estat un quadre amb roba i fil i agulla; voleu saber com es fa?

Has d’agafar un tros de roba que et deixin, i has de fer un quadrat amb un bolígraf, o també es pot fer estirant un fil i ho talles per allí. Quan ho tens tallat l’has de rentar perquè s’encongeixi i quan la poses a la rentadora es quedi petita i els botons no hi caiguin. 

Quan ho has tallat i rentat, has de sobrefilar les vores perquè no surtin fils. Després has de fer la inicial del teu nom amb un paper, tot seguit has de pintar la vora de la teva inicial amb llapis i després la repasses per l’altre cantó, a la roba. Has de repassar-la amb el fil perquè no es noti que es llapis. Quan ho has acabat de repassar poses els botons dins la lletra. Ara us donaré uns consells perquè us surti més bonic: no poseu els botons massa junts perquè queda malament, quan ho decoreu pel voltant feu amb punt de cadeneta que queda més bé.Aquest és un treball de plàstica molt i molt bonic.

 Aquest text que estic fent ara mateix es perquè sapigueu com es fa una  medusa de fang com la que van trobar a la vil·la romana del Romeral :
Què és necessari: Fang,Estris per fer fang,Una mica d’aigua,Un taulell o un tros de fusta,Draps de cotó.
Com fer la forma de medusa:

Quan ja tens el tros de fang, l’has d’arrodonir.
Després li has de fer la forma dels cabells.Els cabells han de ser dobles perquè si no al coure-ho es pot trencar.
Quan ja tens fets els cabells li has de fer els dos cabells que li surten de la barbeta que estan enrotllats.
 Per fer el nas has d’agafar l’estri que és per treure fang d’un tros de fang. L’has d’agafar del davall.
Quan ja tens el tros de fang fas la forma de nas i l’apegues amb aigua.
Has de fer la forma de la diadema que porta, les celles i els ulls.
Quan ja tens el nas, amb un escuradents o l’estri que és per fer la forma, fas la cara, les ratlles dels cabells...

Aquest treball de plàstica és molt bonic de fer, perquè és una cosa inoblidable.

Les millors activitats de plástica



Aquest curs, a plàstica, m’ho he passat molt bé perquè he fet moltes coses noves: hem fet molts dibuixos, un arbre de nadal fet amb pinyes, un potet amb serpentines, una manualitat per posar una vela… però una de les coses que m ‘han agradat més ha estat un quadre amb roba i fil i agulla; voleu saber com es fa?
Has d’agafar un tros de roba que et deixin, i has de fer un quadrat amb un bolígraf, o també es pot fer estirant un fil i ho talles per allí. Quan ho tens tallat l’has de rentar perquè s’encongeixi i quan la poses a la rentadora es quedi petita i els botons no hi caiguin. Quan ho has tallat i rentat, has de sobrefilar les vores perquè no surtin fils. Després has de fer la inicial del teu nom amb un paper, tot seguit has de pintar la vora de la teva inicial amb llapis i després la repasses per l’altre cantó, a la roba. Has de repassar-la amb el fil perquè no es noti que es llapis. Quan ho has acabat de repassar poses els botons dins la lletra. Ara us donaré uns consells perquè us surti més bonic: no poseu els botons massa junts perquè queda malament, quan ho decoreu pel voltant feu amb punt de cadeneta que queda més bé.Aquest és un treball de plàstica molt i molt bonic.
 Aquest text que estic fent ara mateix es per que sapigueu com es fa una  medusa de fang com la que van trobar a la vil·la romana del Romeral :
Què és necessari:Fang,Estris per fer fang,Una mica d’aigua,Un taulell o un tros de fusta,Draps de cotó.
Com fer la forma de medusa:
Quan ja tens el tros de fang, l’has d’arrodonir.
Després li has de fer la forma dels cabells.Els cabells han de ser dobles perquè si no al coure-ho es pot trencar.
Quan ja tens fets els cabells li has de fer els dos cabells que li surten de la barbeta que estan enrotllats.
 Per fer el nas has d’agafar l’estri que és per treure fang d’un tros de fang. L’has d’agafar del davall.
Quan ja tens el tros de fang fas la forma de nas i l’apegues amb aigua.
Has de fer la forma de la diadema que porta, les celles i els ulls.
Quan ja tens el nas, amb un escuradents o l’estri que és per fer la forma, fas la cara, les ratlles dels cabells...

Aquest treball de plàstica és molt bonic de fer, perquè es una cosa inoblidable.