dijous, 29 de novembre del 2012

Les meves mascotes

Jo he tingut moltes mascotes , la majoria gossos, però també he tingut gats ( però no van acabar massa bé que diguem) i avui us parlaré de les meves mascotes.

Una mascota que vaig tindre i que em va encantar va ser la Tuca, una Pastor Alemà que va tindre dos fills un que es deia Toby i l’altre el vam anomenar Rex; he de dir que els fills/filles  de les meves mascotes sempre s’escapaven hi aquest va ser el destí del Toby i el Rex.

Un any després, el 5 de gener em van portar el Drac ,un Mastí Espanyol amb el que estic i esta molt enjogassat ,ell ara viu al jardí ,mentre que de petit vivia al magatzem i en ocasions el deixàvem pujar a casa a jugar, a ensenyar-lo a les visites etc.

La Lluna es una Mastina Espanyola que ara viu a la granja ,vigilant; però abans vivia al magatzem i a casa com el Drac.

Tenia uns gats que la vida els va durar mil·lèsimes o sinó es van escapar. El més recent va ser el Nevat ,me’l van regalar els meus tiets de Menàrguens que tenen una gata que ja és padrina; el Nevat també es va escapar.

En vaig tindre un altre que era ros, no me’n recordo del nom, que uns dies després el vam trobar atropellat uns metres més endavant de casa.

 
Aquesta ha sigut un llistat de les meves mascotes  i una mica de la seva vida.

Excursió a Montgai

Fa poc va m anar a sant Llorenç de Montgai d’excursió; en aquesta excursió hi vam anar cicle mitjà i cicle superior. Vam marxar a les 9:00 i vam arribar més o menys a les 9:35; quan vam arribar vam anar per grups als lavabos i mentre un grup anava al lavabo els altres vam poder jugar; ens vam partir en  dos grups (cicle mitja i cicle superior).

Nosaltres, els de cicle superior, vam començar anant al pantà però primer ens van ensenyar els noms d’alguns ocells i ens van donar uns prismàtics i una carpeta; els prismàtics els vam haver de “graduar” nosaltres. El Toni (que era un monitor i l’altra era la Sònia) es va posar aproximadament a uns 5 metres de distància i ens va ensenyar els noms d’alguns ocells escrits en un paper i nosaltres els havíem de dir en veu alta; aquest exercici el va  fer per veure si havíem graduat be els prismàtics.
 

Vam  marxar camí cap al pantà; vam anar parant de tant en tant per observar els ocells, a mi m’hauria  agradat entra al pantà però ens van dir que no perquè ens podríem enfonsar en el fang  perquè en alguns llocs hi havia una espècie de ”fang movedís”.  El Toni ens va dir que una vegada que ell i la Sònia van anar a buscar Nàiades (que són un espècie de mol·luscs una mica més grans)  quasi s’enfonsa en el fang.

Vam anar a dinar a el càmping la Noguera i jo em vaig menjar un entrepà de salsitxes i formatge que m’havia fet la meva mare; després si volíem podíem jugar a futbol en un camp de futbol que hi havia.
A la tarda vam anar a la Roca dels Bous i ens van explicar algunes coses sobre la prehistòria i a mi em va caure la dent que se’m movia molt i em feia molta nosa.
I això es el que vam fer a l’excursió.      

El retaule d'Albesa

El retaule d'Albesa està dedicat a Santa María i és considerat el més important d'un dels dos grups de l'anomenada Escola de Lleida. Representa vuit escenes de la Verge i Jesús, en dos grups de quatre, separades per columnes amb figures.

Durant la guerra civil es van trencar caps, mans, etc... Ens falten els cossos de la Mare de Déu i del nen Jesús, que eren al centre. S'han conservat fotos i textos on es veu com era abans el retaule.
La part superior està formada per un grup de pinacles amb àngels que mostren els símbols de la Passió. Tot el retaule té una estructura típica de l'arquitectura gòtica. Segurament, s'ha desmuntat i tornat a armar diverses vegades, i la disposició actual potser no és la mateixa que tenia quan es va fer.


Els retaules del que podem anomenar Mestre d'Albesa, a diferència dels lleidatans, donen més importància a l'estructura que a les figures. D'aquest estil són també els de Sant Bartomeu de Cubells, Àger, Albalat de Cinca i Aviganya.
Restaurar aquest retaule va costar molts diners. Concretament mig milió de pessetes, només muntar-lo a Albesa i dos milions de pessetes la restauració que van pagar entre l'Ajuntament i la parròquia.

Per a la seva restauració el van començar a netejar aquí, a Albesa. Van veure que havia dues capes de pintura i el van portar a Sant Cugat del Vallés, al col·legi dels Jesuïtes. El director del taller és el Josep Xarrier .

El seu transport va ser espectacular i  dificultós. Amb carros i palla, després de la guerra i el van transportar perquè no es trenqués.
Qui va trencar caps, braços etc... del retaule i per què? Va ser en temps de la guerra, l'any 1936, perquè el volien destruir.

Per què abans feien tants retaules? Els retaules els feien per tres motius: eren una forma de fer catecisme, per veneració de la gent i com a ornamentació.

I això és tot el que sé sobre el Retaule d’Albesa.

Sant Llorenç de Mongai

El dia 12 de novembre vam anar d’excursió al camp d'aprenentatge de la Noguera, a sant Llorenç de Montgai.

Quan vam arribar, vam esmorzar, després vam observar als ocells i vam aprendre quines classes i quins tipus n'hi ha, com l’ocell anomenat Polla d'aigua.

El monitors que van venir amb nosaltres es deien Toni i Sonia. Quan van venir el monitors ens van donar unes carpetes i uns prismàtics per observar els ocells.

Vam caminar bastant i va ser molt bonic, vam mirar tota la presa, que per cert havien buidat tota l’aigua de l’embassament perquè s’havia “asclat” la resclosa.

Em va agradar molt quan vam anar a dinar perquè jugàvem en un parc.

Vam fer bastantes fitxes i també vam anar a observar una cova que havia estat obra dels Homosapiens.

Els Homosapiens feien focs a la paret que servien de calefacció natural i caçaven sols els aliments, es feien abrics de pell...

Després vam marxar i vam mirar pel·lis a l'autocar.

divendres, 23 de novembre del 2012

Sant Llorenç de Montgai

El dia 12 de novembre de 2012 era l’aniversari de la Laia Llobera i vam anar d’excursió al camp d’aprenentatge de la Noguera. Quan érem  a l’autocar ens van engegar una pel·lícula de “Tom and Jerry”.

Quan vam passar per  Balaguer el Sr. Xavier va pujar a l’autocar. A l’excursió hi vam anar: 3er 4rt 5é i 6é. Vam fer dos grups: el  primer eren els alumnes 3er i 4rt i el segon grup els de  5é i 6é. Als de 5é i els de 6é ens van tocar dos monitors que es deien: Toni i Sonia.    

Vam anar a observar la bassa, què estava buida, cosa que només passa cada 20 anys  i estava plena de brosses. Ens van donar uns dossiers que vam fer antre tots sobre la presa i el funcionament de la presa.



Al migdia,a la una en  punt vam anar a uns columpios a dinar. Després de dinar vam jugar,  hi havia un cavall de ferro que ens i vam fer fotografies amb nens damunt i ens ho vam passar molt bé.
A la tarda vam caminar una estona per una muntanya d’allí al costat. Vam parlar dels nostres avantpassats, els neandertals i dels homosapiens. Quan vam arribar a Albesa eren les cinc i quart i vaig anar a buscar al meu germà petit a les activitats extraescolars. L’excursió va ser molt divertida i totes haurien de ser així de divertides.

L'excursió al pantà de Sant Llorenç

Aquest dilluns, el dia 12 de Novembre del 2012, els alumnes de les classes de 3r ,4rt, 5è i 6è hem anat d’excursió al camp d’Aprenentatge de  Sant Llorenç de Montgai . 

El primer que vam fer quan vam arribar va ser esmorzar, després  ens van deixar jugar una mica. Finalment van vindre els tutors, ens van explicar una mica la fauna i una tutora es va emportar als de 3r i 4rt.I als de Cicle Superior ens van donar una carpeta i prismàtics.

Nosaltres vam anar seguint el camí que feia l’embassament buit; nosaltres ( almenys alguns teníem ganes d’entrar  l’embassament buit però ens van dir que no perquè hi havia una espècie de ´´ fang movedís`` en el qual ens podíem quedar encallats.
 

Durant el viatge cap a la presa vam trobar moltes coses i essers vius: Corbs Marins, alguna gavina, bolets  i nàiades ( una especia de mol·lusc d’aigua dolça que es gran com deu mol·luscos junts, però no es comestible per als humans, es tòxic)Just ens quedaven quinze metres per arribar a la presa quan vam parar per a fer una fitxa.

Seguidament  vam desfer el camí d’anada i ens vam quedar a dinar  en un càmping, uns minuts després van arribar els de Cicle Mitjà .Quan tots vam acabar de dinar i si volíem podíem anar al camp de futbol a jugar futbol però al final (en els quals m’incloc) vam acabar fent ruqueries i partint-nos la caixa.

Després els de Cicle Mitjà van anar on nosaltres abans, i els de Cicle Superior vam anar a una excavació  sobre els neandertals i vam aprofitar per mirar el paisatge.

I aquesta ha sigut l’excursió de Cicle Superior

Excursió a l’embassament de Sant Llorenç

El dilluns vam anar d´excursió a l’embassament de Sant Llorenç de Montgai les classes de 6è , 5è , 4t i 3r de l´escola. Primer, quan vam arribar,  vam menjar i després de menjar vam jugar una mica en una placeta. Després van venir els monitors i ens van explicar com es deien i el que faríem aquell dia. Aleres els alumnes de 4t i 3r van anar amb una monitora i els altres vam anar també amb una monitora i un monitor.

Ens van donar uns llarga vistes i vam fer unes probes per veure si es veien bé. Després vam anar al costat de l’embassament  per a un camí que donava al bosc. Vam fer unes fitxes que ens havien preparat i vam marxar cap al bosc on vam veure uns esquirols petits i molt simpàtics. També vam veure ocells com (ànecs collverds, bernard pescaire,...).


El monitor també ens va explicar que quan van vindre uns nens van veure llúdries (uns animals que no vam veure).Després vam anar a dinar a un lloc que es deia (Càmping la Noguera). Quan vam  acabar de dinar vam jugar a un parc on hi havia un cavall fet de peces de tractors i cotxes vells, també hi havia un tractor molt vell que a més a més de ser vell tenia el volant a la mà esquera i no al mig com els altres.

A la tarda vam anar a la roca dels bous (una muntanya de Sant Llorenç) on el Tony, el monitor, ens va dir que es van trobar  ossos i coses prehistòriques (també fogueres). Finalment  a les 4 i mitja vam anar a l’ autocar i em vaig emportar un bon record record. 

Excursió Sant Llorenç de Montgai

El dilluns vam anar a una excursió a Sant Llorenç de Montgai. Al arribar vam esmorzar i jugar una mica ;després ens van deixar uns prismàtics per a mirar els ocells, també ens van explicar una cosa molt interesant l’embassament estava buit i això només  passa cada 20 anys; però hi havia coses tirades,  com llaunes i fins i tot hi havia cadires de restaurants .

A l’aigua hi havia uns ocells que vam poder veure molt bé amb els prismàtics , després vam passar per un camí i vam veure una pressa de aigua que estaven arreglant perquè no s’escapés l’aigua ;després vam fer una caminada  i vam dinar a fora d’un restaurant .

A fora del càmping hi havia un parc allí hi havia una estàtua d’un cavall i hi vam pujar i després també vam pujar a un tractor que era gran, però era de mentida. També vam jugar una mica a futbol doncs hi havia un camp de gespa, a la tarda vam fer una bona caminada pujant per una muntanya però no a dalt del tot. El paisatge era molt bonic.



Allí on estaven era com una cova on vivien els neandertals. Eren molt llestos, per a fora hi havia foc per espantar als animals, però van fer un foc a la vora d’una roca que feia que la roca s’escalfés, i era una calefacció dels neandertals. Al baixar em vaig deixar la motxilla però per sort la senyoreta Anna me la va portar ja que s’havia donat  conte que  m’he l’havia deixat .També vaig agafar un record, eren nàiades, com unes petxines però molt grosses, que no són comestibles. 

Al arribar al autobús estàvem molt cansats perquè aquella muntanya era molt alta. Al arribar a l’escola eren les cinc i mitja.  Tenia un bon record d’aquells ocells, el pantà buit, però tenia un mal record de les deixalles que hi havia.

Però aquell dia m’ho vaig passar molt bé!

Excurcio a Sant Llorenç de montgai

El dilluns, a les nou del matí ens va venir a buscar l’autocar per marxar a sant Llorenç de Montgai, a veure l’embassament que estava buit. Quan vam arribar vam esmorzar. Tot seguit ens vam dividir en dos grups, els de cicle mitjà i els de cicle superior.

Els de cicle mitjà van estar fent fitxes a dins el camp d’aprenentatge que abans era l’escola de Sant Llorenç, però a nosaltres ens van ensenyar unes quantes aus que hi havia al pantà, a la primavera i a principis d’estiu. Després vam marxar a fer una mini excursió per la vora del pantà.


Ens van donar unes fitxes que havíem de completar, a les fitxes hi havia cinc o sis preguntes i les vam  fer totes. Quan vam acabar vam anar a un càmping que hi havia allí a menjar-nos l’entrepà que portàvem de casa. Quan vam acabar de dinar ens van deixar les cordes de saltar i les pilotes per anar a jugar a baix al camp de futbol.

Ens ho vam passar molt be però després els de cicle mitjà van anar a veure la presa i nosaltres vam anar a una cova que s’anomenava la Roca dels bous. Ens van explicar que s’anomenava així per que abans hi refugiaven els bous. Però també ens van explicar que allí hi vivien els prehistòrics fa uns 45.000 anys, i que ara hi estaven excavant els arqueòlegs, i que hi havien trobat; restes d’ossos dels animals, restes de focs. Però també ens van explicar que no hi havien trobat restes de pintures.

Quan vam arribar vam berenar i vam marxar.

Va ser la millor excursió del món.

L’excursió a Sant Llorenç


El dilluns dia 12 de novembre els de cicle mitjà i cicle superior vam anar d‘excursió a Sant Llorenç de Montgai. A l’autocar ens van posar una pel·lícula del “Tom & Jerry”, i la gent mirava i parlava a la vegada jo   tenia una mica de son.

A l’arribar vaig veure  que quan era petita també vaig anar a aquella excursió però era diferent del que vam fer aquell dia. Van vindre uns monitors que explicaven el que havíem de fer al matí i a la tarda, i quins monitors ens tocaven. Al matí ens tocaven un monitor que es deia Toni  i una monitora que es deia Sònia. I ens explicaven els noms dels ocells que vivien i que venien allà, i jo alguns no els  havia sentit  mai.
Al matí  vam anar a un embasament i vam veure el riu Segre, vam fer una petita parada perquè havien de donar unes fitxes que  havíem de completar i també ens ensenyaven coses. La monitora i el monitor ens explicaven moltes coses noves que jo no sabia.

A l’hora de dinar quasi la meitat de la classe ens vam asseure en un banc i alguns al terra, vam anar en un petit parc que a mi em va agradar molt, perquè hi havia un camp de futbol, també hi havia un cavall tot de ferro i un tractor que  també  era tot de ferro. La gent pujava perquè els professors els hi fessin fotos. Quan va arribar el Toni, el monitor, vam anar fins a una muntanya que era molt alta i també que de la prehistòria i el Toni va dir que les coves de la prehistòria estaven molt altes. També ens van ensenyar on cavaven els arqueòlegs i perquè feien els focs tan grans o tan petits.

M’ho vaig passar molt bé i vam arribar a casa a 16:30.    

L’excursió a l’embassament de Sant Llorenç

El dia 12 de novembre de 2012 els nens de cicle mitjà i els nens de cicle superior vam anar a l’embassament de Sant Llorenç de Montgai. 

Al matí els nens de cicle superior vàrem anar a la resclosa de l’embassament i ens van deixar uns prismàtics per mirar les aus.
 L’embassament estava tot buit menys al mig de tot que hi havien dos o tres aiguamolls. 

 Vam veure molts corbs marins i també alguns ànecs collverds que passaven per allí i alguns estaven dintre dels aiguamolls.



 Vam fer una fitxa sobre l’embassament i desprès vam anar a dinar.

Vam dinar al Càmping la Noguera. Desprès de dinar vam jugar: qui volia als “columpios” i qui volia també podia jugar al camp de futbol.

 Jo vaig jugar a futbol i mentre estava jugant vaig veure una cosa verda i em vaig trobar una pilota de les que boten molt.

A la tarda vam anar a visitar unes restes prehistòriques: la Roca dels Bous; allí vam aprendre i veure algunes coses dels prehistòrics i ens va ensenyar per on passava el riu fa milions d’anys i per on passaria d’aquí molts anys.

Excursió a Sant Llorenç de Montgai

El passat dilluns dia 12 de novembre, vam anar d’excursió a Sant Llorenç de Montgai. Quan vam marxar del col·le, vam pujar a l’autobús i allí el xofer ens va posar  "Tom & Jerry".

Quan vam arribar allí, al baixar de l’autobús  vam agafar les motxilles. Allí hi havia com una mena de pati i vam esmorzar. Allí feia molt fred! Quan vam acabar d'esmorzar, van venir tres monitors: la Míriam, el Toni i la Sònia, nosaltres vam anar amb la Sònia i el Toni. Primer ens van donar unes carpetes per posar les fitxes que ens donaven, i després ens van donar una prismàtics per mirar aus que estaven al riu, com l'ànec collverd...

Després vam anar a la resclosa i ens van donar una fitxa. Quan vam acabar la fitxa, vam anar a la presa. Allí ens van explicar una mica la presa... I al final, abans d'anar a dinar, ens van donar una fitxa relacionada amb la presa. 



Quan vam acabar la fitxa, vam anar a un càmping a dinar. Quan vam arribar allí hi havia bancs, però la Clàudia, l'Anna l'Arnau i jo, com que no hi havia bancs per asseure’ns ens vam asseure en unes taules. Quan vam acabar de dinar va sortir el sol i ja no feia fred. Allí hi havia un tobogan, un cavall de ferro... I a baix hi havia un camp de futbol on hi vam jugar una estona. A les tres, tres i mitja, amb tots els nens de cicle superior, vam anar a una espècie de cova: La Roca dels Bous. Mentre anàvem cap a la cova dels Bous, el Genís va trobar un bolet molt estrany, i l'Anaïs li va donar un cop de colze i el va trencar!
Quan vam arribar a la cova ens van explicar que allí feia molts milions d'anys que hi havien viscut prehistòrics.

Allí ens van explicar que feien foc a la vora de la paret de la cova, perquè així l’escalfor del foc anava per tota la cova, i així no passaven fred. I també ens van dir que feien dos focs, un per cuinar, i l'altre foc el feien servir de calefacció.

També ens van explicar que els prehistòrics quan caçaven als animals, els hi tallaven la pell, i allò servia per fer "roba" pels homes, dones, nens...

A les quatre i mitja vam marxar cap a Albesa, i el xofer ens va tornar a posar el "Tom & Jerry"
Aquell dia, m' ho vaig passar súper bé!

dijous, 22 de novembre del 2012

Sant Llorenç de Montgai

Dilluns, dia 12 de novembre de 2012, vam anar d’excursió els nens de cicle mitjà i els nens de cicle superior, a Sant Llorenç de Montgai.

Quan vam arribar vam anar a esmorzar a un pati d’un vell col·legi, quan vam acabar d’esmorzar ens vam separar per grups: els de cicle mitjà en  un grup i els de cicle superior un altre, els de cicle superior vam agafar una carpeta uns folis i uns llargavistes i vam anar a caminar pel costat del pantà, anàvem parant i quan paràvem fèiem la fitxa, els llargavistes els fèiem servir per veure ells animals de dintre del pantà.



A l’hora de dinar ens vam reunir al càmping La Noguera, després vam jugar una estona al futbol i a la tarda els nens de cicle mitjà van anar a fer el que nosaltres havíem fet al matí, i nosaltres vam anar a fer el que ells van fer al matí.

Mentre anàvem cap allà vam veure molts bolets i molts animalets, per arribar allà vam pujar una mica de turó, quan vam arribar ens van ensenyar on vivien abans els neandertals, i com sabien que abans hi vivien i què menjaven.
Quan vam acabar vam anar allà on havíem esmorzat, vam berenar i vam marxar cap Albesa. Quan vam arribar Albesa, l’Anna, la Laia, l’Arnau, el Marc i jo vam anar a balls de saló.
Va ser divertidíssim, i a més vam aprendre un munt de coses: noms de aus, de plantes, etc.

Sant Llorenç de Montgai

Jo em vaig despertar al matí i estava content perquè ens anàvem de excursió a Sant Llorenç de Montgai, anàvem per mirar unes quantes espècies d’ocells i sobretot el pantà.

Jo em vaig vestir, esmorzar i me’n vaig anar al col·legi, quan vaig arribar al col·legi vam entrar un moment a la nostre classe i la professa ens vam dir que, qui volia, podia anar al lavabo; tots hi vam anar al lavabo però per l’ordre que tenim nosaltres a la classe, per sort jo soc el cinquè i no vaig haver d‘esperar 10 minuts com molts de la classe, quan ja vam acabar tots vam anar tirant cap a l’autobús, vam deixar les motxilles que portàvem a un lloc de l’autobús i vam pujar tots: 3è, 4t, 5è (els de 5è som nosaltres) i 6è. 

Vaig anar amb un amic meu: el Tomàs. Vam estar jugant tot el temps fins que em vaig marejar i vam parar, desprès de 20 minuts ja vam arribar a Sant Llorenç de Montgai, vam anar a la plaça que teníem al davant, ens vam dir que esmorzéssim però jo no portava esmorzar i llavors li vaig preguntar als professors si berenaríem i em van dir que no, llavors em vaig menjar el berenar. Al cap d’un temps van vindre els monitors, hi havia 3 monitors: un que es deia Sònia, l’altre Toni i l’altra no me’n recordo, els monitors i professors van decidir que ens partiríem així: 3r amb 4t i 5è amb 6è.
El nostre grup va anar cap al pantà, ens vam parar a un lloc i vam completar unes coses d’una fitxa que ens van donar, tots vam mirar que el pantà estava buit perquè feien obres, el monitor ens van contar que un dia abans  va entrar al pantà i hi havia unes arenes movedisses que el van arrastrar i la Sònia li va salvar la vida, vam continuar i vam trobar uns bolets que ens vam dir que si els cuines son boníssims, vam continuar caminant i vam arribar a la pres. Allà vam acabar la fitxa, quan vam tornar vam veure 4 esquirols i 2 ocells que per dalt eren blaus i per baix eren taronja. Vam arribar al càmping de la Noguera i allà vam dinar, després vam fer un partit en un camp que hi havia allà i nosaltres vam perdre.

Desprès vam tornar aquell lloc on hi ha la plaça i nosaltres vam anar a un lloc que ens van explicar que allí i vivien els homes antics,  llavors vam tornar a anar a l’autobús i vam marxar

Excursió a Sant Llorenç

El dia 12 de novembre vam anar d’excursió a Sant Llorens de Montgai i ens ho vam passar molt be. Vam marxar a les 9:00 amb l’autobús i vam arribar a les 9:10 (aproximadament).

Quan vam arribar vam esmorzar i vam jugar una estona. Després ens van cridar i ens van explicar com aniria, vam començar a caminar cap a la dreta i ens vam asseure davant l’embassament i ens van donar unes fitxes, una carpeta i uns prismàtics. Vam fer un exercici de la fitxa i vam continuar caminant.

Una monitora i un monitor ens ho explicaven tot, mentre caminàvem estaven buscant bolets per fer-se el dinar el dia següent. Quan vam arribar a la vora de la presa ens vam asseure i ens va explicar més coses i vam ficar les parts de la presa a la fitxa. Després vam tornar i vam anar a un càmping on hi havia un bar. També hi havia uns gronxadors molt bonics. Hi havia un cavall de ferro on  hi pujàvem damunt i fèiem veure que el cavalcàvem i també hi havia una nòria però no funcionava i  un tractor.  

Jo vaig dinar macarrons i els altres no ho sé. Quan vam acabar de dinar vam jugar als gronxadors  i ens ho vam passar molt bé. Després ens van vindre a buscar i vam començar a caminar cap a l’esquerre. Vam parar davant d’una escola i vam continuar caminant. Vam arribar davant de la muntanya de la Roca dels Bous (un jaciment) i vam caminar per uns camins que van fer ells i  vam caminar fins que vam arribar a una plataforma que hi havia allí on havien trobat restes d’ossos d’animals i de focs. Ens van explicar unes cosetes i vam anar al camp d’aprenentatge.

Quan vam arribar camp d’aprenentatge  vam fer uns pipis i vam marxar amb l’autocar.
Ens ho vam passar molt bé! M'agradaria tornar a fer una excursió com aquesta.

divendres, 16 de novembre del 2012

El cap de setmana i la castanyada


El dimecres passat, al col·legi vam celebrar la castanyada. A la tarda van venir els pares a veure els nostres balls… Quan vam acabar de ballar, els nens de 6è van repartir les castanyes i nosaltres, els de 5è, el beure.
Quan es va acabar, vam haver de recollir una mica, i després, la Laura jo i, vam anar a dibuix i pintura.
Quan vam acabar dibuix i pintura, el Joel jo i vam marxar cap a casa, jo em vaig dutxar i vaig anar a casa de la tieta Susana a fer la castanyada.

L’endemà em vaig aixecar, vam esmorzar i la tieta Susana a l’hora de dinar, em va portar cap a casa. A la una vam manar a dinar a casa de la padrina, i quan vam acabar de dinar, vam anar al cementiri.
A la tarda em vaig posar a fer deures, i a la nit, vaig anar a casa de la padrina a dormir.


L’endemà el pare em va venir a buscar per anar a Benavent a casa dels meus tiets a passar uns dies. Quan vam arribar a Benavent a casa dels meus tiets a passar uns dies.

Quan vam arribar, l’Ares i jo ens vam ficar a jugar a l’ordinador, i abans de dinar, vam anar a casa dels padrins de l’Ares a fer un Sudoku, i a l’hora de dinar vam tornar cap a casa de l’Ares. Quan vam acabar  de dinar vam mirar una estona la tele i després vam trucar a la Laia, la cosina de l’Ares, i no va voler baixar a jugar.

A la tarda vam berenar, i a la nit a les vuit i mitja la tieta ens va fer el sopar, pizza!!

L’endemà ens vam aixecar, vam esmorzar, ens vam vestir i vam anar al Plus a comprar, jo i l’Ares. A l’hora de dinar, la tieta ens va fer macarrons i quan vam acabar de dinar, a l’habitació de l’Ares, ens vam trobar ceres per pintar-nos la cara, i la tata Àngels ens va dir que a les set i mitja ens pintaria la cara de vampires per Halloween, que era a les vuit.

A les set, com que jo i l’Ares ens avorríem vam anar a casa dels seus padrins a fer un Sudoku, i a les set i mitja vam tornar cap a casa.

Quan vam arribar a casa,  ens vam trobar a la Núria i al Capi, el nuvi de la tata, quan vam  arribar ens van pintar la cara, i a les vuit vam anar a Halloween.
 Allí ens vam trobar a la Roser, el Tomàs... Que també hi van anar. Quan va començar Halloween, jo tenia molta por! Però m’ho vaig passar molt bé.

Quan es va acabar, la tata la Núria i el Capi ens van portar cap a casa, i ells van marxar. Quan vam arribar a casa ens vam treure la “pintura” de la cara, i la tata  mentrestant ens estava fent el sopar.
Com que estàvem molt cansades, ens vam adormir molt ràpid, i l’Ares, com que tenia molta por i no podia dormir se’n va anar al llit dels seus pares. 
Quan em vaig aixecar la tieta em va fer llet amb pastes. Després em vaig posar a mirar la tele, i mentre estava mirant la tele, l’Ares es va despertar, i quan l’Ares va acabar d’esmorzar, ens vam dutxar, ens vam vestir, i llavors la tieta em va portar cap a casa.
Aquest cap de setmana, m'ho he passat molt bé!

El cap de setmana

Durant aquest cap de setmana tan i tan  llarg  he tingut temps per a fer moltes coses però em centraré en la castanyada i el dia de tots sants; explicaré una mica la tradició.

La castanyada és una tradició popular  i catalana que se celebra  el 31 d’Octubre , la gent es reuneix amb les famílies es mengen castanyes i panellets; els adults beuen  moscatell. Es un dia per passar-s’ho bé encara que l’endemà sigui un dia tan trist , ja que per tradició es visiten els difunts/difuntes per recordar-los; els hi solem portar flors, treure la pols de l’exterior etc.

Durant aquests dos dies hi ha un canvi de sentiments molt brusc: d’alegria  i felicitat; a tristesa.
L’endemà de tots sants jo em vaig aixecar a les dotze del matí ja que em feia una mica de mandra alçar-me tant aviat; i per sort no vaig anar al Club d’Escacs Balaguer perquè feien festa. I del dissabte no tinc més que explicar.

L’endemà ja em vaig despertar més aviat perquè jo i ma mare volíem netejar i endreçar la casa.



Al migdia va vindre la meva padrina a dinar; vam menjar gambes, salmó i pica-pica.
Aquest va ser el meu cap de setmana, a mi em va anar bé espero que a tu també!

Excursió a Sant Llorenç de Montgai

El dilluns dia 12 de novembre del 2012, els alumnes de cicle mitja i superior  vam anar a fer una excursió a Sant Llorenç de Montgai. A les 9:00 vam anar cap a l’autobús i després de deixar les motxilles  vam entrar dintre de l’autobús. El senyor conductor ens va saludar i nosaltres a ell. Perquè no ens avorríssim ens va posar la televisió i vam mirar la sèrie Tom and Jerry.

Quan vam arribar a Sant Llorenç de Montgai, feia bastant  fred. Vam caminar una mica fins arribar  a una placeta on esmorzaríem. Després van vindre uns senyors que ens van dir que faríem dos grups perquè érem massa nens: cicle mitja era un grup i cicle superior un altre. Els nostres monitors eren una senyora i un senyor que al principi ens van ensenyar alguns ocells que podríem trobar al pantà  que esta buit perquè el volen netejar.

A continuació ens van donar uns llargavistes que faríem servir per observar ocells i una carpeta que servia per  posar la fitxa que ens van donar. Quan vam començar a caminar vam trobar bastants ocells però també vam trobar un esquirol i uns quants bolets. Quan estàvem bastant  lluny vam fer una mica de la fitxa que ens havien donat  abans  i després vam continuar caminant .


Quan ja  era l’hora de dinar vam anar al càmping “La Noguera”. Teníem molta gana i ens ho vam menjar  tot molt ràpid. Després de  dinar vam anar a jugar pel càmping . Hi havia un camp de futbol i  un cavall fet de ferro .Tots hi vam pujar perquè ens fessin una fotografia.

Quan vam marxar del càmping vam anar  per un caminet d’una muntanya per veure un lloc on hi havien estat els homes prehistòrics. Després vam anar una altra vegada a la placeta per berenar . Tot seguit  vam dir adéu als monitors i vam pujar a l’autobús . El senyor conductor una altra vegada ens va posar la sèrie    ”Tom and Jerry”, però eren diferents capítols .

Quan vam arribar a Albesa estava molt cansada i vaig marxar de pressa cap a casa. Va ser un dia molt divertit però vaig acabar molt cansada.

Paisatge


Ara us diré un paisatge que a mi m’ha semblat molt bonic.

El paisatge està ple de neu, es respira un aire molt net que ve de la muntanya, també hi ha 4 muntanyes bastant altes, una es prima i una mica més alta que les altres, l’altra amb més neu que les altres també és alta però és grossa, a continuació ve l’altra que es de mida més  normal (ni prima ni grossa), l’altra ho té tot: es grossa i gual de alta que la primera, l’únic que una mica més baixeta i està plena de neu.

Pel mig del paisatge hi ha un gran munt de neu, al costat hi ha una casa feta de fusta i petiteta, també hi ha molt arbres i tots són alts.

Amb general tot el paisatge és molt bonic.

dijous, 15 de novembre del 2012

Els dies de festa

El dijous vaig estar a casa jugant amb els meus germans, a la tarda havia vingut la meva amiga, que em pensava que estava a Porta  Aventura, però no va anar perquè la seva mare no es trobava be, i vam jugar jo i la Carla juntes, jugàvem a cartes, ens vam estar fins a la nit i es va quedar a sopar pizza que aviem fet jo la Carla i el meu germà, la meva mare havia fet més pizza i la Sandra li va donar pizza a la seva mare, i quan va tornar la Sandra a casa va tornar amb do bossetes plenes de llaminadures, que després ens les vam menjar de postres.

El divendres al matí vaig dormir fins a la una del migdia i sols vaig esmorzar, a la tarda la tarda vaig anar a Lleida de compres amb la mare, la tieta, el meu germà, jo i la meva germà. Quan passejàvem carrer Major havíem passat per la botiga SONY i a la meva mare li havia agradat molt, i pel seu aniversari li comprarem la càmera, perquè l’altra se’ns va trencar.


 Després vam anar a l’estradivarius  per comprar-li la jaqueta a la sandra que li agradava molt, i jo m’havia comprat unes mitges perquè l’abric que m’havia de comprar al ZARA no m’agradava. El dissabte estava al carrer amb la Carla, el Jan, la Laura, la seva cosina, jo i el meu germà. Amb la cosina de la Laura jugàvem a professors i a professores. I el Jan estava arreglant la bici i jo vigilava al meu germà l’Isaac.

El diumenge estava una mica avorrida perquè la Carla estava a Porta Aventura i el meu germà dormint i va passar molt rapit el mati, i a la tarda havíem anat a passejar amb l’Isaac, la Sandra, jo, la Laura, una amiga de, la Laura, el Jan i la Laia que es va acoplar. I vam anar fins a la bandera que estava a dalt d’un, turo a Albesa.      

Via verda

Aquest dissabte he anat a dinar a cala padrina i a la tarda hem anat al wala unipreus per comprar els recanvis de la bicicleta: una manxa, una botella, un suport per la botella, “parxes” per a la bicicleta, uns guants i oli per a la cadena.

Quan vam arribar a casa vam posar el suport i la botella a la meva bicicleta perquè el vell se’m va trencar perquè estava rovellat.

El diumenge vam anar a la via verda, ens ho vam passar pipa perquè hi havia un munt de túnels, de túnels n’hi ha 40 alguns, son de mig km o fins i tot més. Quan vam arribar vam treure les bicicletes del carro i vam anar a esmorzar  a unes hamaques de color negre que hi havia allí, vam fer un amic, els nens es portaven molt malament.


Hi havia molta gent, érem una trentena, ens vam emportar llaminadures, perquè el dia abans vam anar al cine i me’n van sobrar. Havíem d’anar a un riu que hi havia de tot: crancs de riu, serps, etc. Nosaltres vam agafar dos crancs i una serp, el segon cranc que vam agafar estava ple de cries que les agafava i quant el vam posar a la bossa les va soltar totes i estaven totes escampades per la bossa, a la bossa hi havia aigua però un nen li va caure la bossa al terra i va marxar l’aigua de la bossa i llavors el cranc es va morir.

 Allí hi havia moltes piscines petites i l’Aina (que es la cosina del Josep, el fill de la fotògrafa del poble) s’hi banyava però feia una mica de cosa perquè hi havia moltes algues i llavors relliscaves.

Quan tornàvem cap al restaurant era tot baixada  i vam anar molt ràpid. Quan vam arribar ja tenien el magatzem que ens havien de posar la taula preparat i amb la taula posada i parada. Als nens ens vam portar macarrons i després ens vam portar  carn i patates.

A la via verda us recomano d’anar-hi per que us ho passareu pipa!

Castanyada

El dimecres em vaig despertar, era festa  però vam anar al col·legi perquè havíem de celebrar la festa de la castanyada, al matí vam fer la classe normal i avorrida.

A la tarda vam haver d’ajudar als alumnes de 6é, la professora va triar a tots el nens i 4 nenes de la nostra classe (5é). Després ja va passar la mitja hora que teníem i ho teníem tot preparat, però sol faltava obrir la porta del pati per a que entrin els pares o germans.

Després tots els cursos de la escola Àlber van balla però quant ens tocava a nosaltres em vaig ficar nerviós però o vam fer tots molt be. Després vam menja castanyes, que estaven bones, a continuació vaig anar a casa amb el meu germà, el meu germà em va dir que a casa tenia un pastisset petit que a fet ell, llavors a dit que ens el mengéssim el 2 junts


Al cap de una estona vaig anar a fora a jugar amb els meus amics, vam jugar a futbol, jo feia de porter. Finalment vaig arribar a casa, vaig sopar i vaig jugar al meu ordinador, fins que me’n vaig anar a dormir.
El dijous al mati em vaig despertar a les 11:00, em va semblar estrany perquè jo quasi mai no em desperto mes de les 09:30, vaig fer una mica de deures però no tots perquè em vaig avorrir, ja era la hora de dinar, de primer plat vam dinar arròs a la cubana, de segon carn a la brasa i de postres un iogurt, després vaig anar a jugar al carrer però aquella vegada no sol vam jugar a futbol vam jugar a mes jocs: fet i amagar, anar amb bicicleta...llavors em vaig divertir molt mes que els altres que sol juguem a futbol.
Quant vaig tornar a casa vaig sopar macarrons i després vaig mirar la tele, al cap d’un petit temps em vaig adormir.
Divendres em vaig despertar i vaig esmorza cereals després vaig obrir el ordinador i m’entres s’obria el ordinador vaig mirar la tele, me’n vaig oblidar del  ordinador i em vaig quedar 2 hores quedat a la tele fins que me’n vaig donar conte que el ordinador estava obert i al cap d’un ratet ja era la hora de dinar. Després vaig sortir a fora vaig tornar sopa sopar i dormir.
Dissabte al matí vaig anar al futbol vam perdre vaig tornar dinar després vaig anar a fora a jugar vaig tornar sopar i dormir.
Aquells dies em van agradar molt.

La castanyada al col·legi

El dimecres 31 octubre vam celebrar la Castanyada  al col·legi  i m’ho vaig passar molt bé.

Els de cicle infantil  van cantar una cançó que es deia la tardo que jo conec” que els va quedar un ball de bastons que es diu dar bastant  bé, els de P5 van ballar una cançó que es deia “un ou fa la gallina” i que els va quedar bé;  els de P4 van ballar una cançó que es deia “Salta conillet “o alguna cosa així; els de P3 no van ballar cap cançó perquè encara son massa petits i els de P3 els de 1r van ballar una cançó francesa que no me’n recordo com es deia  però els va quedar molt bé;  els de 2n van ballar  que els va queda un ball de bastons que es diu ”Virolet ” que no els va quedar gaire bé ; els de 3er van ballar un ball que es deia marieta cistellera que els va quedar molt bé; els de 4t i dos nens de 5é (el Blai i la Laura) van ballar una cançó; nosaltres els de 5é vam ballar una cançó que es deia “Perastus  Perastcampus” que ens va quedar  bastant  bé, els de 6é van ballar una cançó que no me’n recordo com es deia però els va quedar  molt bé.
Els de 6é es van disfressar de castanyers i castanyeres i ens van repartir castanyes i nosaltres vam repartir la beguda.

Els dies de festa


Jo  els  explicaré els  dies que hem tingut de festa.
El dia de la castanyada després de sortir del col·legi vaig anar a casa, vaig berenar , vaig agafar la bicicleta i vaig anar a jugar pel poble.

Quan vaig tornar a casa vam anar a celebrar la castanyada a casa d’uns amics .Al arribar vam jugar amb l’Oriol i el Marc i després vam anar a sopar.
De primer vam menjar macarrons, després vam menjar caragols, després llonganissa a la brasa i patates i de postres un ‘’braç de gitano`` .

El dijous em vaig despertar quan vaig voler i ales dos vaig anar a dinar a casa de la padrina. Jo i el meu germà vam menjar  petxuga  arrebossada i patates fregides i els grans carn a la brasa.
A la tarda van venir uns amics a celebrar els 50 anys del meu pare. El divendres , la meva mare va anar a Barcelona amb una amiga la Rossita. Jo també em vaig despertar quan vaig voler i després vam dinar macarrons i a la tarda vaig sortir a jugar pel poble. 
 
El dissabte em vaig despertar a les 8:30 per anar a jugar un partit de futbol. Vam començar sense suplents i a la segona part va venir un jugador. Vam perdre 2-9 contra l’Alcoletge.
Vam dinar molt ràpid perquè el meu germà havia de ser a Artesa de Segre per jugar un partit. Vam guanyar 2-4.


El diumenge em vaig despertar quan vaig voler, vaig mirar la tele i vaig anar a dinar a casa de la Padrina. Vam dinar pollastre al forn i estava molt bo. A la tarda vaig mirar una mica la tele i vaig fer els deures i allà a les 6:00 van venir uns amics i em van regalar una tovallola del Barça.
Això es tot el que he fet aquests dies de festa.

Descripció d'un paisatge

El paisatge que he triat és de platja i és de dia, fa molt sol i hi ha molta gent.

Hi ha molta aigua i és de color blau fort. A l’esquerra hi ha un penya segat on hi han arbres i plantetes verdes. A la dreta hi ha un altre penya segat on no hi ha ni arbres ni res.

Hi ha un cel blau fluix i molt bonic perquè no hi ha núvols. Al fons de tot hi ha un poble de pescadors on hi deuen anar turistes, perquè hi ha molta gent a la platja. A dins el mar hi ha petits vaixells de pesca i algunes barques,  hi poden navegar molt be perquè no hi ha gaires onades i el mar esta tranquil.

Al mig del mar hi ha unes roques molt grosses que son com a petites illes. Mes enllà del poble es veuen unes petites muntanyes verdes, plenes d’arbres. En mig dels arbres s’hi veuen coses, possiblement urbanitzacions de gent que hi va estiuejar.

El meu paisatge


L’any passat vaig anar amb els pares i el meu germà a Andorra i em va agradar molt. Hi havia cases de fusta, parcs, muntanyes nevades… i em va agradar molt el riu. També m’agrada molt el paisatge de la platja, però el del meu poble també m’agrada perquè té un riu on de vegades hi anem amb els amics i es pot pescar i també hi ha molta vegetació  i hi ha molts parcs. 


També hi ha una església on es fa missa. Hi hi ha cementeri  molt gran hi han dos fonts, també hi ha moltes pedres i carrerons llargs, hi ha dos portes: una de gran hi una de petita. Al meu poble també hi ha una secla i és molt llarga; hi trobem peixos i moltes persones  hi pesquen molt, per això cada vegada hi ha menys peixos però és molt bonic igualment.


Set dies divertits

Jo aquesta setmana he anat al col·legi.
El dilluns hem fet: Mates, Anglès, Medi i després hem fet pati. A continuació del pati hem fet Castella i després hem anat a casa. A la tarda hem fet: Català i Musica. Quan he arribat a casa he fet els deures i després he mirat la tele.

El dimarts hem fet: Anglès, Mates, Castellà i després hem fet pati. A continuació hm fet Tutoria i després em anat a casa. A la tarda hem fet Medi.

El dimecres vam fer la Castanyada i estàvem molt nerviosos per ballar a la tarda. Al mati vam fer classe normal. A la Castanyada vam ballar músiques d’arreu del mon.
El dijous i el divendres vam tindre festa.

El dissabte vam anar a comprar menjar a Lleida i el diumenge vam anar a Alpicat al cinema a veure una pel·lícula.

Això es tot el que he fet aquesta setmana.
M’agradaria repetir-ho!

La castanyada i el pont de Tots Sants

El pont de Tots Sants va començar el dijous i va acabar el diumenge. El dia de la castanyada, al matí, vam fer classe normal però a la tarda vam ballar uns balls que havíem preparat ja feia dies. Després de ballar, els nens i nenes de 6é es van disfressar de castanyers i castanyeres , estaven molt graciosos. Van repartir  paperines  amb castanyes dintre.

Nosaltres vam repartir beure i vasos de plàstic per a tothom. A la nit, van vindre a sopar els meus padrins, la meva cosina i els meus tiets. El sopar estava molt bo. Cap al postres van vindre uns amics meus. I després  de menjar-nos els postres vam jugar a un joc que es diu: Atrapa un Millón .A continuació vam jugar a un altre joc que es diu: Tic Tac Boom . Al final va mirar la televisió . M´ho vaig passar molt bé , però vaig acabar molt cansada .


 

El dijous al matí, em vaig quedar a casa ajudant a la meva mare però a la tarda vam anar a Lleida a fer un sopar. El restaurant era molt elegant i tot estava molt bo. Alguns postres , estaven servits en unes copes de vidre. El divendres al matí, faig fer una mica de deures i després vam anar a comprar al poble.

A la tarda vam anar a la Portella a fer un beure. Dissabte al matí, ens vam quedar a casa i vaig començar a fer la redacció . A la tarda vam anar a Lleida a comprar roba per a la meva mare. El diumenge al matí, em vaig quedar  a casa i vaig acabar la redacció però a la tarda vam anar a casa dels meus padrins. A la casa dels meus padrins hi havia la meva cosina Júlia i la meva altra cosina Laia . M´ho vaig passar molt  bé perquè vam jugar  al dòmino hi ha altres jocs de taula . Van ser uns dies molt divertits.    

El meu paisatge preferit


El paisatge que m’agradaria descriure el trobo el meu preferit per tre coses:

1-Esta envoltat de boscos i hi ha molta vegetació: flor, arbres…
2-També hi ha molts animalets des de cucs fins a porcs senglars.
3-Perquè hi ha un llac on l’aigua sempre esta neta menys quan plou.


Si hi vas a la nit es reflexa la lluna i si hi vas al matí o a la tarda es veu el sol.
És molt bonic anar-hi a la posta de sol és veu tota l’aigua d’un roig vinós i és molt bonic.
Sempre hi ha molts peixets de tipus diferents, de totes formes  i de totes mides; per això sempre que hi vaig hi ha gent pescant.

També és pot anar amb barca, nosaltres hi em anat alguna vegada.
Allà on vam anar amb la barca i havia una plataforma  que hi havia un tobogan bastant alt, deixaves les barques lligades llà; i tu podies baixa pel tobogan, et podies ficar a la mini piscina on hi havia algues i l’aigua estava de color verd o també podies tirarte de damunt la plataforma.
Bé, ja no tinc res més per explicar-vos. 

El meu cap de setmana

El dissabte em vaig aixecar i vaig anar a rentar-me les mans i la cara, tenia una sorpresa que m’esperava: era que anava a Port Aventura.
 
 Em vaig trobar amb el Marc, el meu cosí, els bessons, el Roger i l’Arnau. A la primera atracció vam pujar el meu pare i la meva germana, era d’aigua i anava per un riu. Després  vam pujar a una atracció no gaire forta que es deia “tutuki splash”, feia una gran bomba d’aigua molt forta, després vam anar a dinar i quan vam acabar de dinar  vam anar a mirar una pel·lícula amb “3D” on també es movia el terra de manera que es movia el submarí de la pel·lícula.

Després vam pujar al tren de la “mina”, que era bastant fort,  allí vaig conèixer a un a nena que es deia Anaïs igual que jo. També vaig pujar a l’atracció més forta de port Aventura que es diu ”SHAMBALA” i fa una baixada impressionant. I això és tot el que vaig fer al cap de setmana.

 

divendres, 9 de novembre del 2012

Descripció paisatge

Ara us faré la descripció d’un paisatge.

Es a l’hivern, els llacs estan congelats, formen unes escales de gel.

Al davant hi ha una muntanya per esquiar o escalar, a la vora hi ha un tros de neu que hi ha una família, o uns amics, estan jugant a tirar-se boles de neu a ells mateixos, el cel es blau com l’aigua, i els arbres son verds fort, i també es reflecteix a les plaques tant grans que hi ha.

Les plaques son molt grosses hi n’hi ha de mes altes que les altres i a mes formen unes escales molt boniques que s’hi reflexa tot el seu entorn.

Els arbres son molt alts, per que son pins, però no n’hi ha molts .
 

Descripció d'un paisatge


A finals d’estiu, quan faltaven pocs dies per començar el col·legi, la meva família, la família del Josep Botanch i una amics, vam anar al Congost de Mont – Rebei, que és un lloc molt bonic, i ara us ho explicaré una mica.
El Congost de Mont – Rebei, és un paisatge fantàstic! Allí al Congost, hi ha molta vegetació, arbres, arbustos…

Jo allí hi he anat moltes vegades, però de les vegades que hi he anat, aquesta és la que m’ha agradat més, per què? Doncs per això:

Perquè aquella muntanya és peculiar, perquè un dels dos vessants de la muntanya  té la forma d’una persona dormint. Allí al Congost, també hi ha una cova que també m’agrada molt perquè a aquella cova hi havia estalagmites, i estalactites, unes són punxes que surten del terra de la cova, i unes altres surten del “tetxo” de la cova. A aquella cova hi feia molt fred!!!  

Quan vam arribar al Congost, em van ensenyar la cara d’aquella persona dormint. Mai havia vist aquella cosa!! Em vaig quedar al·lucinada quan ho vaig veure!! Mai ho havia vist, em va impressionar molt.

M’ho vaig passar molt bé!! Ah, i el Congost de Mont – Rebei, és un lloc increïble!

Descripció d'un paisatge: Durro

Hola jo sóc el Blai i avui us porto una descripció del paisatge on vaig anar a córrer falles: Durro.
És un poble  molt petit situat a la Vall de Boí, a la comarca de l’Alta Ribagorça, a 1416m d’alçada, les vistes  són impressionants.

Les cases  estan construïdes de pedra ,fusta i les teulades de pissarra ,aquests materials són  abundants  i  aïllen el fred .Els carrers són costeruts i de pedra.

Hi ha una església  (Nativitat de Durro Segle XII) i la ermita ( Sant Quirc Segle X) que pertanyen al conjunt romànic de la Vall de Boí que va ser declarat patrimoni de la humanitat.

Allí dalt parlen un català  diferent ( roi, astí, puia etc.)de fet hi ha una mica de broma amb els de ‘’Lleide`` .A  l’altre costat de muntanya hi ha les pistes d’esquiar de Boí Taüll .
La gent de Durro també són coneguts amb el mal nom de  ``txitanos´´.
Per pujar-hi has d’anar per una carretera plena de corbes.
A l’estiu a les 20:00 acostumen a anar a la plaça a trobar-se, a xerrar i els nens  a `` txugar’’.


En el terreny de Durro hi ha una muntanya anomenada Corronco, també hi ha un estany ple de granotes i capgrossos.

Molta ``txent´´ és aficionada a caçar:`` porcells´´(porcs senglars), i isards ;  els nens cacem gats amb pistoles de ``txoguina´´.

Quan som a Durro sóc molt feliç.