dijous, 17 de juny del 2010

El que m'agradaria fer

M’agrada molt jugar al ordinador, a la play 2 i a la PSP, però la meva mare no hem deixa jugar tot el que jo vull, diu que no es bo jugar tant a l’ordenador.

També m’agrada molt jugar a futbol, però a l’estiu parem 3 mesos de vacances, jugo a la Noguera. Ara amb els meus companys juguem a la taula de ping-pong que hi ha a la plaça de les escoles.

Des vegades amb la meva família també juguem al monopoly, la oca o al parchis. També tenim una canya de pescar i me’n vaig a la secla a pescar alguna trutxa, encara que gairebé sempre , lo únic que pesco son algues.

M’agradaria tenir una moto, però els meus parres diuen que encara soc massa petit que quan siga gran si trec bones notes que me la compraran. Alguns ratets del dia hem poso a mirar la televisió, també m’agrada mirar pel·lícules. Ara que arriben les vacances, m’agrada molt jugar a la platja.

També m’agradaria tindre gossets i gatets però la mare diu que no tenim lloc per a posar-los. Quan plou anem a plegar caragols amb la mare i el pare. Hi anem per la nit, amb una pila ja que diu el pare que llavors surten mes, però el que pase es que tinc una mica de por , un dia em vaig trobar una guineu i hem vaig morir de por. Ja no vaig voler plegar mes caragols, nomes tenia ganes de tornar cap a casa.

La meva casa

La meva casa, es molt gran hi aproximadament te uns 400 anys de antiguitat abans la meva casa era dos cases i un forn. El forn encara es conserva però no molt be,esta apunt de caure hi si cau també cau la meitat de casa.

A casa meva hi ha 4 habitacions, dos menjadors hi dos cuines. Tenim dos cuines per que quan la meva mare era petita casi tot el temps estaven a baix a la botiga, com que el forn de casa també era a baix, ho preparaven a la cuina hi ho collen al forn.

La meva habitació es molt petita, per que abans la compartia amb la meva germana hi per no ficar una paret de totxos van ficar-hi una fusta.

També tenim el magatzem es bastant gran però esta molt desordenat, també tenim la botiga de pa quan la meva mare era petita tenien una botiga de pa però la van tancar per que el meu padrí va morir per un atac de cor.

També tenim les golfes en tenim dos però les dos estan apunt de caure per que la engolfà mes vella fa tants anys que esta abandonada que ja sol si hi fas un salt ja cau hi si cau la meva habitació la de la meva padrina hi la de el pare i la mare.

Una tarda a la llotja


El dia 21 de Maig a les 8h de la tarda vaig anar a la llotja perquè feien l'entrega d'orles, i com que i havia el meu cosí i vaig anar. Feien diferents coses i duraven bastanta estona com que a les orles els cridaven un per un i n’hi havia molts vm estar molt rato. Van fer diferents actes i alguns eren molt bonics com per exemple tocaven musica amb la guitarra i el xilofon, ballaven, cantaven...
Un dels més bonics va ser un ball que van fer era una cançó de gris n’hi havia que eren d’Albesa.

Al sortir de la sala i van fer un pica pica i estava bastant bo, i primer van fer pa amb tomàquet, patates, després van portar patates fregides amb salsa i bastantes coses més.

Tot l'estona estàvem menjant i parlant amb alumnes, professors, fent fotos... Al cap d’una estona alguns alumnes i professors van anar a sopar a un restaurant i nosaltres vam anar cap a casa.

Copa Mundial 2010

La Selecció Espanyola arribava amb molts números de guanyar la Copa Mundial del 2010 a Sud-àfrica, la Selecció Espanyola ha jugat tres partits amistosos i els a guanyat els tres, Primer contra Aràbia-saudi 3-2, Corea del sud 1-0 i contra Polònia 6-0.

A la Selecció Espanyola hi ha molts jugadors del F.C. Barcelona, com Xavi, Carles Puyol Gerard Piqué, Sergio Busquets, Andrés Iniesta, d’altres nous que han estat convocats per Vicente del
Bosque són, David Villa, que aquest estiu ha estat fitxat per F.C. Barcelona, Pedro i Victor Valdés que havien entrat a la convocatòria després d’una gran campanya i el possible fitxatge de Cesc Fàbregas.

La Selecció va ser l’última en debutar, el primer partit li tocava contra Suïssa, en la que la Selecció va estar dominant tot el partit però en una acció desafortunada Espanya va encaixar un gol de Suïssa.

Espanya ho va seguir intentant tot el partit i va fer un pal de Xabi Alonso i Gerard Piqué va fer una gran jugada que va acabar en una bona parada del porter Suís.

Espanya ara esta obligada a guanyar els pròxims dos partits si no vol anar cap a casa abans d’hora. Aquest dilluns que ve es jugarà el partit entre Espanya i Hondures que enfrontarà els dos equips que per ara són els últims del grup H.

Pel que fa al grup que li pot tocar a la Selecció a vuitens, Portugal, va empatar contra Costa de Marfil i Brasil va guanyar contra Corea del Nord.

La Selecció amb la victòria més contundent va ser Alemanya que va guanyar per 4-0.

La confirmació

El dia 12 de juny vam fer la confirmació, va vindre el senyor bisbe de la Seu d’Urgell. Primer ens van explicar fets de la bíblia. Desprès ens deien algunes frases i nosaltres havíem de contestar.

Al cap d’una estona havíem de fer una fila, acompanyats d’un padrí o padrina agafant-nos fer l’ombro. Dibuixant-hi una creu ens untava un oli perfumat al front i feia molta olor.

Després ens van donar la comunió als nens i nenes que feien la confirmació, hi, després els i donava a l’altra gent.

Al acabar la cerimònia ens va donar un regalet, l’estrella de la pau que estava posada en 3 diferents idiomes i ens vam fer una foto amb el senyor bisbe i els nens. Quan van acabar de fer-nos fotos s’hi van posar cada família per fer-nos una alta foto tots plegats.

Vam marxar de l’església i ens en vam anar a casa per sopar tots plegats. Primer vam menjar un pica pica amb patates, coca, còctel de gambes... De segon hi havia ternasco amb suquet també molt bo i de postres un pastís.
Em va agradar molt!!!

Les vacances de 2010 a Marroc

Aquestes vacances de estiu anirem a Marroc, amb vaixell, ens o passarem molt bé.
Anirem a la platja, a juga amb la sorra i amb el aigua, anirem a la casa de la padrina Fatima, es molt gran i guapa, esta a Berkane, nosaltres anirem a el nostre poble a on vivim a Wertax.

Berkane es molt gran es una ciutat molt bonica.

Es molt guapa, pel carrer hi han gallines, cavalls, ases i nosaltres sempre agafem gallines puguem damunt els burros i els cavalls, ens ho passarem molt bé amb la nostra tieta Nawal i també amb els meus amics: Zakaria,Mohamed,Hosam...

Ens o passarem molt bé, amb els nostres amics i anirem a la mesquita, tornarem d'aquí a un mes o així.

La confirmació

El passat dissabte 12 de juny, a les vuit del vespre va tenir lloc la confirmació. Es van confirmar els nens de deu a tretze anys (de 4rt de primària a 1er d’ESO).

Va venir el bisbe del bisbat d’Urgell, Joan Enric. Abans d’això, però, durant un mes, els nens van anar a catequesis. Primer el mossèn Ramon ens va fer un petit sermó, i desprès va pujar una dona del poble a llegir les cartes dels Apòstols.

A continuació, el bisbe Joan Enric, ens va fer un discurs una mica estrany. Ens va parlar de diners, del Mundial de Futbol, dels programes de Telecinco... També ens va parlar sobre els peixos, com podíem saber si estaven morts o vius. Tot això eren exemples sobre Déu.

Desprès d’això, el bisbe ens va confirmar. El sagrament de la confirmació, consisteix en: la persona que a de ser confirmada puja a l’altar acompanyada del padrí o la padrina, i el bisbe, li fa una creu al front amb l’oli perfumat.

Desprès d’això, alguns nens van llegir unes frases que els havia donat el mossèn el dia abans de la confirmació. Per últim, ens vam donar la pau i el bisbe i els mossens ens van regalar una estrella de fusta on i ficava Pau en tres idiomes diferents. L’ estrella, va ser tallada a mà a Betlem. Així va ser la meva confirmació.

Barça campió de lliga

El F.C.Barcelona va guanyar la lliga després d’imposar-se davant el Valladolid 4-0 i també després de que el Reial Madrid empates al camp del Màlaga per 1-1.

El F.C.Barcelona va aconseguir en tota la lliga noranta-nou punts i va aconseguir superar l’equip del Reial Madrid que va aconseguir noranta-sis punts, el F.C.Barcelona també va aconseguir trenta-una victòries, sis empats i una sola derrota.

De cara als gols en va marcar noranta-vuit i al porter Victor Valdés només en va encaixar vint-i-quatre que fa un total de diferència de gols de setanta-quatre. Leo Messi va ser el màxim golejador de la lliga BBVA amb trenta-quatre gols i va empatar a Ronaldo que també havia fet trenta-quatre gols a la lliga.



El F.C.Barcelona és l’equip que més jugadors portarà al Mundial de Sud-àfrica i amb diferència del seu màxim perseguidor que es el club de Londres del Chelsea.

Victor Valdés amb la seva gran temporada es mereixia anar al Mundial, Eric Abidal anirà amb la seva selecció també, la Francesa, igual que Henry, Dani Alves amb Brasil, Gerard Piqué i Carles Puyol amb la roja, igual que Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Sergio Busquets, David Villa, Pedro Rodríguez i ara igual Cesc Fabregas ampliaria la llista.

El F.C.Barcelona ha polvoritzat tots els rècords de la Lliga, noranta-nou punts amb una temporada no ho havia fet mai cap equip ni si han acostat, una sola derrota en trenta-vuit partits, guanyar quatre clàssics del futbol europeu seguits, l’any passat al Camp Nou 2-0, al Santiago Bernabéu 2-6, aquest any al Camp Nou 1-0, i al Santiago Bernabéu 0-2.

Segueix així, Barça.

El meu jacuzzi

Fa deu anys, que tinc un banyera d’hidromassatge al labavo gran que n’hi diem. Li diem aixì perquè a casa tenim dos labavos, un que es bastant petito n ens dutxem i l’altre on tenim el jacuzzi.

Té com una pantalleta petita amb botons. Hi ha Quatre botons un que hi ha el número 1, a l’atre el 2, a l’altre el 3, i el últim està en blanc.

Quan pitges el botó del número 1, l’aigua que surt a presió per ferte el massatge surt tranquileta.
El numero dos, ja comenta a sortir amb més presió, i el número 3 surt l’aigua amb molta pressió.

No m’hi banyo gaire, però s’hi m’hi banyo al hivern.
El jacuzzi està decorat amb moltes petxines per la vora, i una plateta amb un mun de cargols de mar.

A l’esquerra del jacuzzi hi ha una dutxa per despres al acabar, fer-te una dutxa ràpida. Un jacuzzi relaxa molt, i t’acalenta molt.

Jo al jacuzzi el que més m’agrada fer és: Jugar a pilota, obrir la boca al forat de l’aigua a presió i et dona gustet, i per últim estar-me un bon rato, fins que no pugui més, davall de l’aigua.

Un jacuzzi a casa no va gens malament t’ho asseguro!

Sortida a Àger

El dijous passat el dia tres de juny vam anar a la via romana d’Àger. Quan vam arribar tot el cel estava ennuvolat, però una mica mes tard es va destapar una mica, llavors es veia el Montsec. Era molt alt, i les vistes eren precioses mes tard vam esmorzar coca amb xocolata, després si volies també podies triar aigua o suc de préssec.

Vam anant caminant cap al poble, la caminada va ser horrible, perquè estava ple de vitxos i esbarzers, a part d’això tot bé. Quan vam arribar al final de la via, que s’havia de creuar un pont, ens vam fer una foto amb els d’Àger, hi vam seguir cap dins al poble.

Vam anar a una església bastant petita anomenada Sant Vicent allí els d’Àger ens van explica una tomba molt antiga que hi havia. Vam anant entrant per grups tothom volia ser el primer, per veure el que hi havia.

Quan vam ser a una sala que hi havia bar, banys... vam parar unes cuantes taules hi vam dinar allí. Vam acabar de dinar hi vam anar a un parc, on hi havia un parc hi un camp petit de futbol,ens hi vam estar una bona estona jugant hi després vam marxar una altra vegada cap a l’escola.

David Villa: fitxatge estrella

David Villa ha saltat per primera vegada a la gespa del seu nou estadi, el Camp Nou. Aquí, ha estat aclamat per més de 35.000 persones que esperaven impacients a les grades de l'estadi des d'una hora abans.

Res més saltar, David Villa ha saludat, fent-se les habituals fotos. El públic ha corejat el ja famós "illa, illa, illa, vila meravella" a més d'altres càntics. David ha posat amb la nova samarreta blaugrana, convertint la seva presentació també en la presentació de la que serà la nova equipació del FC Barcelona per a la temporada que ve.

A més, David Villa ha adquirit el número 7, el seu número favorit per jugar, ja que estava vacant al club culer, de manera que el jugador s'ha sentit molt satisfet.
La nova samarreta, amb el número 7 ja està en venda a la botiga oficial del F.C. Barcelona, i està tenint un gran èxit.

Durant la presentació, David Villa no ha parat de saludar i de fer els típics tocs amb la pilota per poder atendre el gran nombre de periodistes que s'ha congregat sens dubte per al que és un dels fitxatges de l'estiu.

David ha tingut unes breus paraules de salutació i agraïment a la que serà la seva nova afició per posteriorment llançar uns pilotes al públic i acomiadar fins a la tornada del Mundial de Sud-àfrica.

Sens dubte, ha estat un dia molt especial i emotiu per a David Villa, ple d'emocions i sensacions que vol compartir amb tots els seus fans
Ara David Villa pot jugar el Mundial de Sud-àfrica sabent que el seu futur està Assegurat, i no com d'altres com Cesc Fabregas que ell vol jugar a F.C. Barcelona però l'Arsenal no vol que el jugador marxi.
El F.C. Barcelona farà el posible per aconseguir a Cesc Fabregas, i el català també fara el posible per jugar al F.C. Barcelona.

dimecres, 16 de juny del 2010

La Llotja

El passat dissabte l’assosiasio de diabetics de Lleida va organitçar una trovada a la llotja de Lleida, on va venir a parlar una metgesa endocrina del hospital sant Joan de deu de Barcelona sobre la diabetes i posibles trastorns, l’enfermetat que jo tinc,tambe va venir el doctor Jordi Bosch, endocri de l’hospital arnau de vilanova es el doctor que hem porta a mi, per cert es un doctor collonut i hem cau molt bé.

Tambe va venir a parlar una dentista sobre les posibles enfermetats de les dents. Mentres estaven parlant totes les autoritats assistens hi els doctors, a fora de la sala al vestivol estaven preparant membres de l'associacio postres sense sucre.

Quant va acabar la xarla ens van convidar a tots a provar-los, després ens van preguntar que ens havien semblat i els vam dir que ens havien agradat molt.

Despres vam anar a donar un tomb per tota la llotja. Al vestivol l’assosiasio habia exposat tota una serie de productes sense sucre que si voliem en podiem comprar.

Jo no vaig comprar res ja que la meva mare va a Lleida a la assosiacio de de diabetics i allí hem compra tot els dolços que necesito sense sucre.

Una cosa mes: si teniu ocasio aneu a veure la llotja de Lleida, no ho dubteu n’hi un sol moment.
Val la pena!!!!!!!!!!

Vacances d'estiu

Quan s’acaba el curs començem les vacances d’estiu, cosa que ja en tinc ganes.Per començar el dia 23 Verbena de Sant Joan per mi comença realment les vacances ja que es una festa que m’agrada molt.

El que mes m’agrada es tirar els petardos,a pesar que m’agerma l’any passat l’hi van tirar un petardo i reconec que es perillos.El dia de la verbena a la plaça donen els de l’ajuntament bocates de llonganisa al preu simbolic d’un euro.

A l’endema dia 24 amb els meus pares i el meu germa i 2 families mes marxen alguns dies de vacances, aquest any anem a Torreblanca provincia (Castello de la Plana) espero pasar-m-ho força bé ja que la platja a mi m’agrada molt.

Nomes hem preocupaba les 2 o 3 hores que tindria que anar dintre el cotxe.Quan vaig a dintre m’agafen tots els mals del mon, pero el mes segur es que valdra la pena de aguantar-se ja que segur que m’ho pasare molt bé. Les piscines ja estarán obertes, agafare la bicicleta i allí pasarse la tarde.

El 15 d’agost son els correfocsi m’agrada pasar per d’avall del foc. I tot lo altre es voltar i anar a jugar a l’ordinador i tot aixo. I ja esta de moment.

Dinar a la finca de les planderes


El diumenge va manar a celebrar els 70 anys del padri a la finca de planderes.La meva padrina ens va invitar a dinar a tota la meva familia,tiets,tietes i els meus cosins.Tambe hi havia el meu cosi mes petit el Iñaki. Per dinar vam fer caragols i all i oli i carn a la brassa de segon,tambe vam possar una mica de pica pica, a mi els caragols no m’agraden i la padrina hem va fer sopa.
Quan va arribar el postre vam posar un pastis amb el numero 70 ,i al padri el vam fer bufar i l’hi vam cantar moltes felisitats.
Despres de dinar va manar a la sequia i vam obrir la pala perque vaixes aigua pel braçal del tros del padri i jo i tots els meus cosins i el meu germa ens vam banyar , no feia gaire bon temps ,ja que inclus va ploure una mica,i tot el dia estaba molt nuvol ,l’aigua estaba molt freda pero no va pasar res .
El meu cosí l’Iñaki tambe i va ficar els peus.
Despres de banyar-nos vam berenar tots,ja que había sobrat menjar de dinar.Quan es va fer fosc vam marxar el pare i jo cap a casa amb bicicleta.
Jo m’ho vaig pasar molt bé, hem va agradar molt anar a dinar a la finca.Espero pugueri anar algun altre dia.Llavorns al arribar a casa hem vaig dutxar i llavorns vam anar a cala padrina i jo i el xavi vam jugar a vaix i llavorns aquell dia ens quedavem a sopar.I quan vaig arribar a casa eren les 11:00 i m’en vaig anar a mirar la tele i llavorns feien smallvile i hem vaig quedar adormit i quant hem va beure m’ompare que eren les 11:35 m’he va portar al llit i vaig anar a dormir.

dimarts, 15 de juny del 2010

Les meves vacances


Quan vàrem acabar el cole, per la nit vàrem celebrar la revetlla de San Joan. L’endemà vàrem marxar de viatge a la Costa Dorada, al poble de Salou.

Erem a l’hotel Cap Salou, situat a la cala Font. Era una cala molt petita però molt acollidora. Per aquella cala ens passejavem pel mar amb la meva barca inflable. Quan hi havia mala mar no podiem passejar-nos, llavors ens banyavem i jugavem amb la sorra.



Ens passavem tota la tarda a la platja i quan es feia fosc, anavem a l’habitació a dutxar-nos i a preparar-nos per anar a sopar. Després mentres els pares preneien cafes a la terrasa de la cafetería, nosaltres anàvem a tirar petards a la platja ja que la teniem allí mateix, i si la mar estava quieta aprofitavem per pescar.

Si no hi havia sort amb la pesca ens en anavem a jugar a les màquines recreatives de l’hotel, o miravem els espectacles que feien per la nit i després anavem a les habitacions on feiem un petit pica pica, jugavem a la PSP o feiem petar la xerrada abans d’anar a dormir.

La Sèquia d'Albesa

La sèquia d’Albesa és una de les principals fonts de riquesa del poble ja que gràcies a ella es reguen 1700 hectàries de terreny i alimenta el poble d’aigua potable.

Té una longitud aproximada de 12 kilòmetres. Tot aquest recorregut està vorejat per un camí que s’anomena el “Caixer”, on el pas es prohibit excepte als regants de la comunitat, peró la gent ho te com a lloc de passeig.

La sèquia neix en un paratge anomenat la Peixera que és on se separa del riu. Una vegada va seguint el seu curs trobem que passa pel Romeral, on s’ubica la Vila Romana. També s’hi trova una petita central hidroelèctrica amb ruines, que en els seus temps produia l’electricitat al poble.

Baixant sèquia avall, i abans d’arribar al poble, trobem els ponts de la Dula i el pont de la Torrosulla, que són el nom de diferentes partides del terme. Una vegada arriba al poble el travessa soterrada des del pont de Mig Horta fins a la plaça dels Sarraïns, passant per sota de l’escola. Després passa pel pont de les mentides i continua per la part anomenada les Canals, on hi havia situat el anomenat Clot de l’Infern, i també és el lloc on ens banyem, després continua fins travessar la carretera de Menarguens sota el pont de l’Amor.

Continuant sèquia avall trobem el pont del Siscà, el de Camporells fins a tornar a creuar la carretera al pont del Pas dels Carros, a partir d’aquí comencen les partides dels regues on la sèquia casi al final del terme agafa forma de serp per poder regar més terreny. I acabant en un reguerol direcció a Torrelameu.

El dia de la Confirmació

El dissabte dia 12 a les 20.00 del vespre, els nens i nenes de 4t, 5è, 6è i primer d’ESO, es van confirmar. Ens va confirmar el bisbe Joan-Enric del bisbat d’Urgell.

Aquell dia varen venir a dinar a casa el Jordi i la Jose, vam dinar i tot seguit la Jose em va tallar el cabell i em va pentinar. Mentrestant m’esperava per confirmar-me, jugaba a l’ordinador i m’anava vestint.

Quan eren dos quarts de vuit vàrem anar cap a Albesa, davant nostre anava un cotxe amb matrícula Andorrana, era el bisbe, que també es coprincep d’Andorra. A l’arribar allí vàrem deixar la mare i la padrina Montserrat, després vàrem anar a buscar la padrina Lliberata, que ja ens estava esperant, ella era la padrina que havia escollit perque m’acompanyés.

A l’arribar a l’església hi havia molta gent, a nosaltres ens havia tocat el segon banc de la dreta, que compartiem amb el Jordi Perez i l’Albert Colomina amb les seves padrines.




El senyor bisbe ens va fer un llarg sermó, parlava molt fort i de manera molt expressiva, posava molts exemples perque entenguessim millor el que explicava, ens va fer alguna pregunta i ens va fer riure algun cop, era molt simpàtic.

A continuació i amb fila vam anar passant acompanyats dels padrins fins al davant del bisbe qui ens va confirmar. A l’acabar ens va fer un petit obsequi, una estrella de fusta d’olivera feta manualment a Jerusalem i hi posa PAU en tres llengues.

Finalment ens vam fer una foto de grup amb el retaule Gòtic de Santa Maria de L’Assumpció al fons.

La piscina de casa

L’any passat quan era al campament, el meu pare i el Marc em van muntar la piscina. Cada dia els trucava i els hi preguntava si ja estava plena.

Quan vaig marxar del campament ja portava el banyador posat per quan arribes, pel camí la meva mare em va dir que hi havia una sorpresa. Jo anava dient coses a veure si ho encertava, fins que ho vaig encertar després d’haver-me donat moltes pistes, una barca teledirigida.

Quan vaig arribar no vaig anar ni a saludar als padrins, em vaig tirar de seguida a la piscina. Aquell dia ens hi vam banyar tots: el pare, la mare, el Marc i jo.

Amb el meu amic Genís, quan estavem cansats de voltar i teniem molta calor ens hi anavem a banyar. Ens hi estavem quasi una hora cada dia de les 12 fins a les 13.
Per les tardes no em banyava perquè anava a les piscines d’Albesa o a la de casa del Jaume. Quan arribava d’Albesa em tornava a banyar-me fins a les deu de la nit, que era l’hora que arribava el pare de treballar.

Aquest any ja vaig voler omplir-la abans, el 14 de maig, perquè així es calentes, ja que el sol no hi va directament, a l’estar coberta de xapa d’uralita. Ara canviarem les tres xapes que están per damunt de la piscina perquè pugui entrar el sol tot el dia i s’acalenti més ràpid. Va trigar a omplir-se 4 hores i mitja

Sant Joan a Albesa


A Catalunya la nit del dia 23 al 24 de juny es celebra la revetlla de Sant Joan, també anomenada nit del foc o nit de les bruixes, és una de les nits més curtes de l’any.

A les cases dels pobles, com que hi ha bastant espai, es guarden totes aquelles coses velles de fusta per a cremar-les aquesta nit, portant-les a la plaça per fer la foguera, que s’encendrà amb la flama del Canigó, que la porten fent relleus des del Pirineu.


A Albesa la porta el club ciclista d’Alguaire junt amb alguns ciclistes del poble, un cop arriba es llegeix el manifest de pau i tot seguit s’encén la foguera.

Quan comença a cremar fa molta llum que ilumina tota la gent i també fa molta calor, després poc a poc es van fen brases i es pot pasar ràpid amb un bon calçat per sobre.

Aquesta nit la gent acostuma a fer sopars en grup al voltant de la foguera. Aquí a Albesa preparen entrepans de llonganissa per a tothom que vagi a recollir un ticket a l’ajuntament. També és menja coca de Sant Joan, que és com una coca de sucre amb fruita confitada per sobre, o coca de crema o sucre.

Durant tota la nit no para d’exclatar petards, focs d’artifici i traques, és una nit de molt soroll i molta llum de colors. És una nit que els serveis d’urgències, bombers, hospitals… han de treballar molt perquè es fa un mal ús dels productes pirotècnics.

Hi ha molta gent que aquesta nit es banya al mar, al riu i sèquies per curar malalties de la pell, s’endú aigua a casa seva i d’altres van a recollir herbes per a fer cures durant tot l’any.

dilluns, 14 de juny del 2010

Què faré aquestes vacances?

Per començar, les vacances d’estiu comencen el dia 23 de juny, el dia de Sant Joan. Com es de tradició, aquell dia es fa una gran foguera i es tiren tot tipus de petards.

Però això comporta un inconvenient, el mes grans cada any es posen a rebentar les bústies ficant-hi petards dintre i desprès en criden a l’ajuntament per aclarar aquests problemes.

Per sopar es mengen bocata que es compren per un euro a l’ajuntament i que desprès es serveixen a la plaça del poble, la sels Sarraïn. Desprès de Sant Joan aniré cinc dies de vacances a Castellón de la Plana. Al tornar de vacances continuaré amb la mateixa rutina de sempre.Alguns dies jo a les piscines fare cursets e natacio pero als cursets de natacio si apren a nedar i tambe a fer coses que no savia fer jo sol. Ja t'ho dic ,va be aixo de fer natacio . Sol val 25€.pero sempre que surto de la piscina estic mort de congelat que astic.Adeu a tots.

diumenge, 13 de juny del 2010

Passeig en bicicleta


Hola soc el marc:com ja saveu tots tinc diabetis,a mi hem va molt be fer exercici fisic per poder cremar el sucre i la bicicleta hem va molt be degut que ara he acabat el futbol he de fer un altre esport .Cada dia que podem, desprès de sopar anem a donar un tomb amb bicicleta amb el pare i la mare pel poble, aproximadament uns 45 minuts, ja que jo tinc de fer molt exercici. Per anar be n’hauria de fer durant el dia també, però desde que no vaig al col·legi per la tarda gairebé no surto de casa.
Ara, hem tingut que posar obligatòriament llums a la bicicleta per a poder circular de nit, ja què les noves normatives de tràfic obliguen a portar-ne.
A mi m'agrada anar-hi de nit,perque no fa calor.Normalment pasem per un caminet que pasa per la vora de la sequia(pel caixer).Un dia vaig anar a algerri vam pasar per uns camins del secar,hem vaig cansar molt ja que passaven per dintre de les finques,jo no hi tornare anar mes,a mi les costes no m’agraden,de tornada ja no podía i vaig tenir que para a menjar una mica i veurem un suc ju que m’havia vaixat el sucre.Quan vaig arribar a casa vaig dinar i vaig tindre que anar a dormir que no m’aguantava dret estaba mort.

LA CONFIRMACIÓ

El dissabte dia 12 va baixar el bisbe de la seu d’Urgell a confirmar als nens d’Albesa i de la Portella. Jo també hem vaig confirmar, a mi hem va acompanyar la meva padrina Pilar.
L’església estava plena, no hi cabia gairebé ningú mes a l’església, ja que confirmaven a nens i nenes de quatre quintes diferents.
Al principi hem pensaba que seria una cosa molt aburrida, pero, el bisbe era un bromista, i ademes ens ho feia passar molt bé, segons el meu germà, era un flipat i un motivat. El bisbe es diu Joan Enric. Desprès d’Albesa, el diumenge anava a confirmar els nens i nenes de Menàrguens i Térmens. Aquest bisbe baixa cada 3 anys, així que fins al 2013 ja no tornara.
Després de sopar, vam anar a celebrar-ho. Per sopar, la mare hem va fer un plat de sopa de primer i de segons un combinat de carn(llom, llonganissa, entrecot...) i amb moltes patates. De postre hem vaig menjar un bon gelat de llimona. Després vam mirar una pel·licula "El senyor de los anillos" amb tota la familia al sofá.

Sopar del futbol

Dissabte dia 5 a les 9:30 de la nit vam anar a fer un sopar de cloenda amb l’escola de futbol. El sopar es va fer a Menàrguens.Quant va acabar el sopar van anar cridant a tots els jugadors per categories de la mes petita a la mes gran i ens van donar un petit obsequi .Desprès de sopar vam anar a fer una volta pel poble de Menàrguens.
Desprès de córrer i saltar, hem vaig començar a trobar bastant malament i vaig tenir que anar am el meu pare a prendrem un medicament. Desprès d’això al dia següent ho vaig passar molt malament, ja que tenia molt mal de panxa i febre i no vaig poder sortit de casa pero a casa m'ho vaig passar molt be,perque vaig jugar a la play al fifa 04.El dilluns encara no hem trobava gaire be pero hem vaig poder recuperar ja que no vaig poder anar al cole perque tenia visita al pediatra.

dijous, 10 de juny del 2010

El cockpit, 2a part

El sistema hidràulic (frens): El sistema hidràulic és l'encarregat d'efectuar els canvis de marxa a la caixa de canvis, la ordre es dóna des del volant. També és el responsable dels frens, si bé el circuit hidràulic dels frens davanters és totalment independent, i el circuit darrere només comparteix el líquid amb el circuit hidràulic, líquid anomenat lliga o comunament líquid de frens.


És a dir, la lliga dels frens davanters és diferent de la dels frens del darrere o del sistema hidràulic. En prémer el pedal, l'empenta s'aplica pressió al reforçador, que augmenta i transmet la pressió a la bomba, el que la fa funcionar i aplicar una pressió proporcional al circuit, que a través dels bombins, fan sortir als pistons, que al seu torn empenyen les pastilles contra el disc, frenant el gir del disc que està unit a la roda.



Cal esmentar un fet vital per al funcionament correcte dels frens, la seva temperatura. Els discos de fre, són discos de carboni, i la seva temperatura de treball operativa, comença sobre els 750 º i arriba a assolir els 1.200 º en el seu ús extrem. A la vista d'això, és vital una bona refrigeració del conjunt, que per normativa s'ha de realitzar amb l'aire ambiental.




Però hi ha un detall més que també és fonamental, quan un disc sobrepassa els 800 º es comporta de manera òptima, però si després es refreda massa (per sota de 250 º) la superfície pateix una mena de cristalització, el que els converteix en pràcticament inefectius fins que no tornin a arribar als 800 º.

Però després de "cristal.litzar" la fricció és menor i el seu augment de temperatura és molt més lent del normal, de manera que les frenades han de ser molt més llargues perquè tornin a agafar la seva temperatura òptima.


És per aquesta raó, per la qual la zona dels frens és una de les més modificades carrera després carrera, i és font de controvertits elements, com les actuals tapes de rodes que va innovar Ferrari l'any 2006 i que gairebé tots els equips han adoptat més recentment, la funció primordial és millorar l'extracció del flux d'aire que refrigera els frens.


Dipòsit de combustible: Esta situat darrere del pilot i davant del motor, dins el monocasc, però fora de la cèl·lula de supervivència, i per normativa ha de romandre íntegre després dels impactes, encara que es pugui deformar.


No existeix una normativa que específicament limiti la seva capacitat, encara que els requisits del propi disseny imposen unes tendències per les que la seva capacitat ronda els 100 litres, o més concretament, els 100 Kg de pes en ple, perquè encara que el litre de gasolina no pesa un quilo, el dipòsit buit també pesa.

Quina remuntada

Fernando Alonso arribava amb moltes opcions de passar per davant dels dos Red Bull al gran premi de Montecarlo de formula 1, ell va dominar les dues primeres sessions d’entrenaments lliures, el que passa es que a la tercera sessió d’entrenaments lliures, va voler arriesgar-se i llavors va patir un accident que li va destrossar bona part del Ferrari i que li va impedir participar en la sessió de qualificació.

Per això va tenir que sortir l’últim en la graella de sortida. A la sessió de qualificació Mark Webber va fer la Pole Position, segon va ser Robert Kubica i tercer Sebastian Vettel.

Fernando Alonso va decidir que sortiria des del Pit Lane i que faria una estratègia en que pararia molt aviat, a la primera o a la segona volta per canviar pneumàtics i així fins al final de la cursa.
A la primera volta ja va avançar a l’Hispania de Bruno Senna i llavors al final d’aquella volta va parar al box per què quan sortís tingués via lliure i pogués recuperar uns quants segons.

Amb dues o tres voltes més ja va atrapar a Karun Chandhok i el va avançar. Després va avançar a Lucas di Grassi sortint del túnel. A la següent volta ja tenia a Jarno Trulli a l’avast i el va avançar al mateix lloc que abans.

Timo Glock va ser un avançament fàcil ja que havia fet una errada i el va poder avançar fàcilment, el que li va costar més d’aquests sis va ser Heikki Kovalainen, que des del li havien dit que a la sortida del túnel tanques la porta per l’interior, que era per on havia avançat abans Fernando Alonso.

Fernando Alonso no es va donar per vençut, va aprofitar el Ferrari i va fer un avançament molt arriesgat per l’exterior, perquè al circuit de Montecarlo, a la mínima que et surtis ja et pots despedir de la cursa.

Quan tots els pilots del cap de cursa van fer la parada, Fernando Alonso es va col·locar en la sisena plaça per darrere de Lewis Hamilton i per davant de Michael Schumacher, la carrera va quedar així durant molta estona, però a l’última volta quan hi havia Safety Car (cotxe de seguretat) en pista Michael Schumacher va avançar a Fernando Alonso, i per aquesta jugada il·legal per part de Michael Schumacher els comissaris el van penalitzar amb vint segons.

El Futbol

Amb un partit de futbol participen 2 equips:cada un de ells te 11 jugadors.
Lo únic que necessiten aquells dos equips per jugar es una pilota, i 2 porteries. Guanya el equip que marqui més gols.

Per marcar un gol, es te que tirar la pilota a dintre de la porteria del altre equip. Sembla fàcil ¿no? Ja. Però sol es pot fer utilitzar els peus. El porter la pot agafar la pilota però, si surt de la aira es falta.

El camp de joc pot tindre gespa o de terra.
Hi ha 1 arbit al camp i dos a les parts de fora,per beure si es falta o fora de joc o corner.

Al porter quan esta a l’aira petita es intocable no se li pot fer falta si u fas falta favorable al porter i si es forta a lo millor targeta.

Depent dels partits pot aberi prorroga com a la copa del rei o a la champions o amb una copa important, afegigen 15 minuts de la primera part de la prorroga i 15 mes a la segona aixo pasaria en cas de enpat, si encara estan enpatats i s’acaba la prorroga an de anar a la tande de penaltis, el equip que faji mes gols a la porteria guanya.

La meva casa

La meva casa de tres pisos, el primer pis hi ha un lloc que sol hi deixem les coses velles, com alguna bicicleta trencada, alguns objectes que no vagin be. Hi han unes escales per pujar al segon pis.

Al segon pis hi ha un passadís per passar a la terrassa, hi ha lavabo i al costat de lavabo hi ha l’habitació de la meva mare el meu pare i el meu germà petit Yassine. Al costat de l’habitació hi ha la cuina que dins de la cuina hi ha una habitació molt petita, al costat de la cuina hi ha una altra habitació molt fosca, al costat de l’habitació fosca hi ha una sala que a la sala hi ha la televisió i al costat de la sala hi ha la nostra habitació que es del Mohamed l’Ayoub i jo, el Kamal.

Hi ha un altre pis que hi puges per unes escales per pujar a la teulada, la casa te 2 pisos però ara ja no viurem mes allà perquè es vella i ara anirem a viure en una altra casa al carrer nou, en una casa que estan fen nova i es molt guapa.

De mudances

El divendres per la nit, vam anar a Benavent al pis del meu cosí Jordi i la seva companya a desmuntar els mobles perquè es traslladaven a un altre lloc.

Erem el meu pare, la mare, el Marc, el Jordi, la Jose i Jo.

Ens hi vam estar 2 hores, de les 22h a les 00h.

Quan vam arribar allí estaven desmuntant mobles i tenien la furgoneta per portar-los a l’altra casa que també és al poble.

El Jordi va entrar la furgoneta al magatzem subterrani que hi ha al davall del Plusfresc, vam començar a baixar els mobles per l’ascensor, al parking, on estavem el Marc, jo i el Jordi, que hi era molt poques vegades. Jo pujava amb l’ascensor quan tirava amunt. Quan teniem la furgoneta cargada l’anavem a descargar a la casa nova.

El dissabte ens van trucar a les 9.15 del matí per fer-nos saber que ja hi podiem anar-hi, ens vam vestir i hi vam anar.

Alli vam fer el mateix que el divendres, treure els mobles i portar-los a l’altra casa. A la tarda van venir la Marta, que es la germana gran de la Jose i el Jordi el seu novio.

El Jordi va portar un carro de compra ple da roba pel carrer principal. Més tard va venir el Lluís el germà de la Jose i entre tots van pujar els mobles al pis, aquí no hi ha ascensor, i els vam tenir que pujar per l’escala, menys la vitrina, que la vam pujar pel terrat amb una soga, que pesava molt.

El diumenge pel matí no hi vam poder anar, perque ens va trucar el Josep Maria per anar a la granja. Per la tarda si que hi vam anar, vam muntar el més important i necessari, el dormitori, la sala i la cuina i el pare es posa a montar un circuit d’aigua per poder posar la rentadora a la cuina.
El diumenge per la nit ja va quedar quasi tot enllestit, l’antic pis buit i net, i la casa nova amb els mobles al lloc i moltes coses per colocar i muntar.

800 grans premis de Ferrari

L’equip Ferrari aquest cap de setmana al gran premi de Turquia de formula 1 compleix ni més ni menys, que vuit-cents grans premis de formula 1. És l’equip que no ha faltat mai en cap cursa de formula 1 i te un palmarès espectacular.
L’equip Ferrari ha aconseguit cent vint-i-vuit victòries, de les quals sis-cents trenta-un podis. També ha aconseguit setze campionats del món de constructors i quinze campionats del món de pilots.
En aquest gran premi l’equip Ferrari portava als seus dos monoplaces, una gran enganxina en la qual s’hi dibuixava el nombre vuit-cents amb l’escut de Ferrari.

Els cotxes rojos en aquest gran premi no han anat molt bé ja que a la sessió de qualificació Fernando Alonso no va passar a la Q3 (tercera qualificació) i es va haver de conformar amb el dotzè lloc a la graella de sortida i Felipe Massa si que es va classificar per la Q3, però en la vuitena plaça.

A la cursa gràcies ha una bona estratègia i ha uns quants avançaments l’equip Ferrari va poder col·locar els seus cotxes en la zona dels punts, Fernando Alonso vuitè i Felipe Massa setè.
Mark Webber va tornar a fer la Pole Position, per davant de Lewis Hamilton, segon i Sebastian Vettel, tercer i Jenson Button quart. Els primers llocs de la graella estaven coberts pels Red Bull i els Mclaren.

Sebastian Vettel va poder avançar a Lewis Hamilton a la parada de boxes i quan Vettel estava a punt d’avançar al seu company d’equip, Mark Webber, però l’australià li va tancar la porta i va fer que Sebastian Vettel hagués d’abandonar la cursa i que Mark Webber perdés el liderat del gran premi.

Primer va quedar Lewis Hamilton, seguit pel seu company d’equip, Jenson Button i va tancar el podi Mark Webber.

Ara el campionat el lidera Mark Webber amb noranta-tres punts, segon és Jenson Button amb vuitanta-vuit, tercer és Lewis Hamilton amb vuitanta-quatre i quart és Fernando Alonso amb setanta-nou.

Ha Ferrari diuen ara, a pel nou-cents.